Programma

Laura Jansen over Paul Simon: 'Het is er met de paplepel ingegoten'

  1. Nieuwschevron right
  2. Laura Jansen over Paul Simon: 'Het is er met de paplepel ingegoten'

In een nieuwe aflevering van Liedjeslust praat Dolf Jansen met singer-songwriter Laura Jansen over haar tijd op Lesbos, Paul Simon en muziek schrijven.

Drie jaar lang werkte Laura Jansen op Lesbos als vluchtelingencoördinator. Onlangs bracht de zangeres het boek ‘We zagen een licht’ uit, waarin ze het aangrijpende verhaal over vluchtelingen op Lesbos deelt. “Ik wist dat ik een boek moest schrijven en ik hoopte dat de verhalen genoeg waren om een goed boek neer te zetten.” Het schrijven van het boek was deels therapeutisch, maar Laura zag het ook als een plicht.

Wanhoop en woede komen naar boven als Laura aan de vluchtelingensituatie denkt. “Het is een cyclus en hoop moet organisch aangewakkerd worden. Soms draait het om in woede en kan ik niet geloven dat ik niet bij de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn verhaal kan halen.”

Paul Simon

Paul Simon is een inspiratiebron voor Laura. Vroeger draaide haar moeder al de muziek van Paul Simon en Laura vertelt dat haar moeder ook echt bij hét concert van Simon and Garfunkel in 1981 in Central Park was. “Het is er met de paplepel ingegoten. Als ik niet weet wat ik moet luisteren, wordt het vaak Paul Simon.”

Muziek schrijven

Zinnen, woorden en flarden, een nummer komt nooit in één keer bij Laura. “Ik stop mezelf heel vaak. Ik ben m’n ergste vijand. Dan zeg ik tegen mezelf, nu is het slecht en dan moet ik stoppen.” Laura vertelt open over haar depressie: “Ik heb me heel erg bezig gehouden met het niet voelen en afleiding zoeken, maar op een gegeven moment moet je accepteren. Ik heb veel therapie gevolgd en ik ben er heel open over.” Na acht jaar ligt er nu een nieuw album genaamd We Saw A Light. Laura’s boodschap en hoop is dat mensen zich niet alleen voelen. “Er zijn veel mensen met schaduwen. Het is oké en je bent niet alleen. Wees lief voor jezelf.”

#15 - Liedjeslust aflevering #15 - Laura Jansen

Liedjeslust

Liedjeslust is voortgekomen uit Afslag Thunder Road. "Het is een grote vreugde om met makers, tekstschrijvers en muzikanten over liedjes en lyrics te spreken. Ik verheug mij de komende weken op gasten als Marike Jager, Blackbird, Jacqueline Govaert en Mr a balladeer", vertelt Dolf. In Liedjeslust neemt een gast zelf drie liedjes mee en vertelt over de teksten en waarom het zo mooi is. Dolf voegt er ook zelf nog een liedje aan toe.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie