Programma

Hoe kan Nederland de enorme toeristenstroom reguleren?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan Nederland de enorme toeristenstroom reguleren?

Afgelopen jaar kwamen er ruim 19 miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland. In 2030 zullen dit er naar verwachting tussen de 28 en 42 miljoen zijn.

Als het aan Lonely Planet ligt, in ieder geval. De reisgids zet Nederland op plek 7 in de top 10 van landen die toeristen moeten bezoeken in 2020. Volgens de gids is Nederland in 2020 'klaar om te feesten' met onder andere Bevrijdingsdag en Koningsdag. Hoe kan Nederland al die bezoekers reguleren?

Het Rijk moet ingrijpen

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het Rijk moet ingrijpen op deze toenemende stroom toeristen. Wouter bel in Wout2Day met Tweede Kamerlid Thierry Aartsen die zich zorgen maakt over de toeristen die het land overspoelen. Ook hij vindt dat er iets moet gebeuren. “Je ziet aan de ene kant plekken als Amsterdam, de Zaanse Schans en Giethoorn waar het nu te druk aan het worden is. Mensen komen allemaal hetzelfde tijdstip op dezelfde plek. Terwijl plekken als Drenthe, Zeeland en Brabant staan te springen op toeristen. Laat ze ook die kant opkomen.”

Hoe kunnen we de enorme groei in toeristen stroomlijnen? Thierry Aartsen legt uit

Strenger centraal beleid

Maar wat kan Nederland hiertegen doen? In een interview met NOS vertelt Tweede Kamerlid Frank Futselaar dat een centraal beleid ontbreekt. Ook volgens Aartsen is het nodig om een strenger centraal beleid te krijgen. "Je kan als stad slimme afspraken maken met touroperators en partijen die vakanties aanbieden om meer toeristen te werven." Frank voegt hier nog aan toe dat gemeentes zich niet alleen op zichzelf zouden moeten focussen, maar ook beter moeten gaan samenwerken om het toerisme te verspreiden.

Niet alleen maar negatief

Aartsen wil het toeristenprobleem nog wel even relativeren. “Laten we het alsjeblieft niet in een kramp schieten. Toerisme is vooral een kans. Het levert natuurlijk ook heel veel banen, gezelligheid en leefbaarheid op."

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie