Programma

Stevie Nicks draagt 'Gypsy' op aan overleden vriendin

  1. Nieuwschevron right
  2. Stevie Nicks draagt 'Gypsy' op aan overleden vriendin

Het is wellicht niet het eerste nummer waar je aan denkt bij het repertoire van Fleetwood Mac, maar er schuilt wel een prachtig verhaal achter 'Gypsy'.

Bart is in de historie van het nummer gedoken en stuitte op een prachtig, emotioneel verhaal. Hij vertelt: "Het gaat over de tijd in het leven van Stevie Nicks, waarin ze zich het meest vrij voelde. De periode ver voordat ze doorbrak met Lindsey Buckingham in Fleetwood Mac. Ze woonden samen in een superklein appartementje en ze hadden niks. Alleen een matras op de betonnen vloer. Waar ze het matras ook neer zouden leggen, ze zouden zich er gelukkig voelen en ze voelden zich gypsy."

Robin

In die periode was Stevie Nicks onlosmakelijk verbonden met haar goede vriendin Robin Anderson, voor wie ze onvoorwaardelijke liefde voelde. Ook toen Fleetwood Mac een gigantisch succes werd, was Robin altijd aan haar zijde. "Robin kreeg terminale leukemie terwijl ze zwanger was. De baby werd vroegtijdig gehaald en twee dagen na de geboorte overleed Robin. Stevie was daar kapot van en kon soms huilend op de vloer liggen van het zware verlies. Jaren voordat Robin overleed, schreef Stevie al een liedje over deze vrije tijd. Het eerste couplet gaat over de tijd in haar appartement, maar het tweede couplet gaat over haar vriendin Robin en dat het niet vaak voorkomt dat je zo iemand tegenkomt: “Lightning strikes, Maybe once, maybe twice, oh and it lights up the night.”

Stevie Nicks besloot het nummer op te dragen aan Robin toen ze overleed.

Bart Arens over 'Gypsy' van Fleetwood Mac

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aan de Slag!

Je hoort Bart Arens iedere werkdag tussen 09:00 en 12:00 op NPO Radio 2 met Aan De Slag!

Ster advertentie
Ster advertentie