Programma

Bruce is de baas in Den Haag

  1. Nieuwschevron right
  2. Bruce is de baas in Den Haag

Is er op dit moment een betere live-act dan Bruce Springsteen en zijn E Street Band? Een vol Malieveld zal beweren van niet.

De 25e

In de Verenigde Staten bestaat het volgende spreekwoord: "There are two kinds of people. Those who love Bruce Springsteen and those who haven’t seen him live." Voor de 25e keer kwam The Boss bewijzen dat het meemaken van een van zijn concerten een bijzondere beleving is. De show op het Haagse Malieveld is zijn grootste tot nu toe in Nederland.

(foto: Ben Houdijk)

Concertgangers zijn voorafgaand aan de marathonshow gewaarschuwd: Springsteen gaat drieënhalf uur lang optreden. Hij begint daarom al vroeg, om 19.30 uur. Eerder op de dag heeft het in grote delen van het land stevig geregend en Den Haag is in grauwe wolken gehuld. Tegen de tijd dat Bruce de bühne beklimt, is de lucht opgeklaard.

Quote

Al binnen enkele seconden pakken Springsteen en The E Street Band het publiek in.

Al binnen enkele seconden pakken Bruce Springsteen en The E Street Band het publiek in met het opbeurende openingsnummer 'Badlands', om vervolgens door te stomen met geliefde albumtracks als 'Spirit In The Night', 'No Surrender' en 'Night', alsmede het relatief obscure 'My Love Will Not Let You Down', een geheide kraker.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The River Tour

Voor een tournee die vernoemd is naar het dubbelalbum The River komen er maar weinig nummers van die plaat voorbij. Slechts vijf, even veel als van de albums Born In The U.S.A. en Born To Run. Hij houdt het bij de luchtigere nummers als ' Hungry Heart' en 'Sherry Darling', waardoor het titelnummer van The River meer gewicht krijgt.

E Street Band-gitarist Little Steven (foto: Ben Houdijk)

Waar is de viool?

Een aantal nummers worden voor het eerst gespeeld deze tournee. Zo is er een bloedstollend mooie uitvoering van de ballad 'Racing In The Street'. Ook prachtig is de Tom Waits-cover 'Jersey Girl' en dan is er het vrolijke Dave Edmunds-nummer 'From Small Things (Big Things One Day Come)', waarbij Soozie Tyrell vergeet haar vioolsolo in te zetten.

Quote

The Boss komt een feest bouwen en trekt daarvoor alles uit de kast.

Anders dan bij veel van zijn eerdere concerten gedurende deze tournee besteedt Springsteen geen aandacht aan recente gebeurtenissen. The Boss komt hier om een feest te bouwen en trekt daarvoor alles uit de kast. Gezellige meezingers als 'Death To My Hometown', 'Darlington County', 'Dancing In The Dark' en 'Because The Night' zorgen voor ruim zestigduizend deinende hoofden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wanneer Springsteen gas terugneemt, weet hij te ontroeren. Niet door zijn liedjes in te leiden met een gewichtige boodschap of persoonlijke noot, maar door de oprechte overtuiging waarmee hij die nummers zingt. Wanneer hij een prangend verzoekje op een bordje van een fan leest, volgt er een meeslepende versie van 'Jungleland'.

Duet met Bruce

Wie een blik werpt op het gezicht van The Boss, ziet dat hij enorm in zijn nopjes is. Continu zoekt hij de connectie met het publiek. Zo schudt hij de handen van zijn fans, rent door de menigte heen en geëmotioneerde concertbezoekers zijn groot op de schermen bij de liedjes te zien. De twaalfjarige Elodie mag met hem meezingen op 'Waitin' On A Sunny Day'.

De 12-jarige Elodie mocht 't podium op (foto: Ben Houdijk)

Het is niet alleen de Springsteen zelf die de avond tot een succes maakt. De goed geoliede E Street Band walst over het Malieveld heen op het ritme van Max Weinbergs donderslagen. 'Born To Run', 'Tenth Avenue Freeze-Out' en een handvol rock-'n'-rollcovers maken de avond compleet, alvorens The Boss solo en akoestisch afsluit met 'This Hard Land'.

Ster advertentie
Ster advertentie