Webcast
In de jaren 60 zijn Mick Jagger en consorten vernieuwers op muzikaal vlak en dertig jaar later leveren ze een kleine maar onmisbare bijdrage aan de ontwikkeling van het wereldwijde web, wanneer een deel van het concert dat de band op 18 november 1994 geeft live op internet te zien is. Een zogenaamde webcast.
Over de telefoonlijn
Het internet staat dan nog in de kinderschoenen, met trage inbelverbindingen en de eerste generatie software die gecomprimeerde digitale audio- en videobestanden kan verwerken. Het concert van The Rolling Stones in Dallas kan in 1994 maar via een beperkt aantal computers live bekeken worden.
Gewoon heel cool
Het internet is een obscuriteit in 1994 en dit concert al helemaal. "Naar schatting hebben maar duizend mensen het gezien", zegt Martin Friedmann, destijds van MIT Media Labs, die de website van de Stones maakte. "Het is ook niet bedoeld als een groot commercieel ding, maar gewoon omdat het cool is."
Uitstervende dinosaurus
Een andere voorname reden waarom dit experiment plaatsvindt in de begindagen van het internet is om de tekortkomingen van het medium te testen. Stephan Fitch van Thinking Pictures coördineert de webcast. "Televisie is analoog, een verouderd systeem, een uitstervende dinosaurus", denkt Fitch in 1994.
Niet de aller eerste
Hoewel het nooit eerder gebeurde dat zo'n groot concert online gestreamd werd, waren er voor de Stones al bands die speciale optredens gaven voor een webcast. De eerste is Severe Tire Damage op 27 juni 1993. De drummer van die band werkt voor het bedrijf dat de verbinding voor webcasts mogelijk maakt.