Programma

Nederlandse artiesten steeds populairder in buitenland

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse artiesten steeds populairder in buitenland

Naast Nederlandse dancemuziek maakt ook hiphop een opmars in het buitenland. In 2018 leverde de Nederlandse muziekindustrie in het buitenland ruim 216 miljoen euro op. Dat blijkt uit cijfers van Buma Cultuur.

Vooral artiesten als Afrojack, Tiësto, Armin van Buuren en Martin Garrix hebben hier een groot aandeel in. Volgens entertainmentdeskundige Eric de Munck komt het geld vooral van optredens. "Met de cd-verkoop die terugloopt, moeten we het vooral hebben van optredens die het geld opleveren."

Populaire genres

Naast dancemuziek doen ook Nederlands hiphop en rock het goed buiten de grenzen. Volgens Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur valt vooral in buurland België onze hiphop in de smaak. Er is zelfs een verdubbeling van het aantal optredens te zien. Met name artiesten als Ronnie Flex, Lil Kleine en Boef dragen bij aan deze populariteit. In het genre rock is Within Temptation een belangrijke speler voor Nederland.

Waarom doen onze dj's het zo goed?

In het interview met Gijs vertelt Eric de Munck: "Ze hebben allemaal iets unieks en eigens. Dingen die uit het buitenland komen, werken gewoon goed. Het is aantrekkelijk als dj's de hele wereld rondreizen, in plaats van iemand die lokaal is. Daarnaast doen onze Nederlandse dj's het ook gewoon heel goed."

Luister hieronder naar het interview met Eric tijdens Gijs 2.0:

Eric de Munck over de groei van de Nederlandse muziekexport

Grote solo bijdrage

Violist André Rieu is nog altijd een van de grootste mannelijke solo-artiesten ter wereld. Hij heeft enorme shows neergezet in onder andere Mexico, Israël, de Verenigde Staten, Argentinië en Australië.

Gijs 2.0

Je hoort Gijs Staverman iedere werkdag tussen 12:00 en 14:00 tijdens Gijs 2.0.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie