Programma

Babi Pangang mogelijk Nederlands cultureel erfgoed

  1. Nieuwschevron right
  2. Babi Pangang mogelijk Nederlands cultureel erfgoed

Is Babi Pangang jouw favoriete Chinese gerecht? Volgens filmmaker In-Soo Radstake is het juist typisch Nederlands. Hij wil dat het gerecht op de Unesco-lijst wordt vereeuwigd als Nederlands cultureel erfgoed.

Babi Panggang

Is het nou Nederlands, Chinees of misschien toch Indisch? Volgens Radstake zijn de meningen verdeeld: "Ik denk zelf dat de Chinezen het in eerste instantie hebben meegebracht naar Indonesië. Toen onder de naam Babi Panggang, met twee g's. Dat was geroosterd speenvarken." Volgens de programmamaker kwam het pas later naar Nederland: "Het is waarschijnlijk meeverhuisd met de eerste Chinezen die rond 1900 naar Nederland kwamen."

Typisch Nederlandse zondagavond

De herkomst van de rode saus van het gerecht is niet helemaal duidelijk, vertelt de filmmaker: "Er zijn in Indonesië recepten gevonden uit de jaren dertig. Maar er zijn ook mensen in Nederland die beweren dat zíj aan de basis hebben gestaan van de saus." Het gerecht van heeft in elk geval weinig meer weg van de oorspronkelijke receptuur: "Geroosterd varkensvlees komt hier heel weinig voor. Wat de meesten doen is het koken, frituren en dan de saus eroverheen."

Een uitverkiezing van Babi Pangang als Nederlands immaterieel cultureel erfgoed zou volgens Radstake heel logisch zijn: "Ik denk dat er weinig Hollandser is dan elke zondagavond met een bord op schoot naar Studio Sport kijken."

Check het hele gesprek hier:

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen elke ochtend van 06.00 tot 09.00 uur met Jan-Willem Start Op op NPO Radio 2!

Ster advertentie
Ster advertentie