Programma

Keane-frontman Tom Chaplin geeft leven andere wending na verslaving

  1. Nieuwschevron right
  2. Keane-frontman Tom Chaplin geeft leven andere wending na verslaving

In een aflevering van Simone’s Songlines uit 2017 vertelt Keane-zanger Tom Chaplin hoe zijn verslaving hem weerhield van het schrijven muziek. “Pas toen ik in herstel ging, vloeide er allerlei liedjes uit me.”

Creatieve afremming

We kennen Tom Chaplin en de band Keane van de 00's-hits 'Somewhere Only We Know', 'Bedshaped' en 'Bend And Break', maar na het verschijnen van het Greatest Hits-album van de Britten werd het stil rondom frontman Tom Chaplin. Hij kampte met een hevige verslaving, die zijn creativiteit afremde. Hij doet zijn verhaal bij Simone's Songlines. "Er was een moment van klaarheid waarop ik besefte dat dingen anders moesten", legt hij uit. "Dat is het verhaal van The Wave: het begint met een wanhopige situatie, maar het gaat eigenlijk over herstel en een doel vinden in het leven." Het werd Chaplin duidelijk dat hij zijn leven volledig om moest gooien. "Hoewel mijn verslaving verschrikkelijk was, dwong het mij om mezelf volledig te transformeren."

Deel van het DNA

In zijn liedjes kon Tom zijn verhaal kwijt en dat luchtte enorm op. "Opener zijn en mezelf kwetsbaarder opstellen als mens is een deel van mijn DNA geworden. Het was de enige manier voor mij om er bovenop te komen." Het ging hem niet altijd makkelijk af, maar Tom vond steun in zijn instrument. "Muziek laat je verbonden voelen met deze wereld. Wanneer iemand anders iets maakt waarin je je kunt vinden, maakt dat het leven zoveel draaglijker."

Beluister de hele aflevering hieronder:

Simone's Songlines

Simone Walraven reist voor Simone's Songlines de wereld af op zoek naar inspirerende verhalen en bijzondere muziek. Wil je de Songlines podcast beluisteren? Dat kan via de website, maar je kunt ze ook downloaden.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie