Programma

Zo laad je veilig je mobiele telefoon op

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo laad je veilig je mobiele telefoon op

Er zijn steeds meer woningbranden door oververhitte batterijen. De mobiele telefoon is bijna onmisbaar, maar hoe zorg je nu dat je er optimaal en veilig gebruik van maakt. Dat zoeken Gerard en Thijs uit!

Tips om veilig op te laden

Er verschijnen steeds meer waarschuwingen over 's nachts je telefoon opladen. Gerard belt met Rudi Buis, de woordvoerder van het Verbond voor Verzekeraars, want volgens hem moet zoiets gewoon overdag gebeuren. "Er zijn steeds meer woningbranden door oververhitte batterijen. Van de honderduizend brandclaims die we binnen krijgen, komt de helft door elektra. De laatste jaren zijn er steeds meer smartphones en laptops bij gekomen. Daar moeten we dus extra goed op gaan letten", vertelt Buis.

Rudi Buis heeft een aantal tips om veilig je telefoon op te laden. "Belangrijk is dat je een officiële oplader hebt en als je het toch 's nachts wil doen, zorg dan dat je apparaat op een harde ondergrond ligt. Het verstandigste is eigenlijk je mobiele telefoon op te laden als je er zelf bij bent. Dan kan je het in de gaten houden."

Luister hieronder de tips van Rudi Buis:

Telefoon 's nachts opladen? Slecht idee!

Volledig laten leeglopen hoeft niet meer

Vroeger moest je mobiele telefoons helemaal laten leeglopen en volledig opladen, maar volgens luisteraars Richard en Jeroen is dat tegenwoordig volledige onzin. Voor wat meer duidelijkheid over dit onderwerp belt Thijs met Arnoud Wokke. Hij is journalist bij Tweakers en geeft de luisteraars helemaal gelijk! "Sterker nog, je kan je telefoon niet helemaal leeg laten lopen, want hij schakelt zichzelf uit", vertelt Wokke.

"Als je telefoon helemaal leeg is dan gaat opladen niet meer. Waarschijnlijk is die dan kapot", legt Wokke uit. "Vroeger zaten er heel andere accu's in de telefoon. Tegenwoordig is bijna alles van Lithium Ion en bij dat materiaal moet je het dus tot vijfennegentig procent opladen en mag je hem bij vijf procent alweer in het stopcontact stoppen."

Luister hieronder de uitleg van Arnoud Wokke:

Batterij van je telefoon: helemaal leeg laten lopen?

Ekdom in de Ochtend
Dj: Gerard Ekdom
Elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur

EHBO-show
Dj: Thijs Maalderink
Elke zaterdag en zondag 06.00 tot 09.00

Foto omslag: Screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie