Programma
BNNVARA

Directeur Jeugdeducatiefonds Hans Spekman over de groeiende armoede onder kinderen

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Jeugdeducatiefonds Hans Spekman over de groeiende armoede onder kinderen

Een kwart van de kinderen in Nederland heeft geen of onvoldoende ontbijt. Directeur van het Jeugdeducatiefonds Hans Spekman spreekt zijn zorgen hierover uit aan tafel bij Willemijn en Dolf in Spijkers met Koppen.

Hans Spekman begint met de uitleg waarom deze rol als directeur van het Jeugdeducatiefonds hem zo aanspreekt: “Ik kan opkomen voor de groep waar ik het meest hart voor heb en dat zijn kinderen die opgroeien in armoede, die ik eigenlijk gun wat ik mijn eigen kinderen ook gun."

Deze armoede onder kinderen is iets wat al langer speelt legt Hans uit: “Ook al voor deze torenhoge inflatie waren er kinderen waarvan ik hoorde en zag dat ze onvoldoende eten hadden. Een kwart van de kinderen heeft geen of onvoldoende ontbijt. Dat is heel veel, en dat is nu extreem aan het toenemen”.

De oplossing

Voor de oplossing van dit probleem begint het volgens Hans met het omhoog brengen van het minimumloon. "Het tweede wat moet gebeuren, in mijn ogen, is dat deze mensen niet met een schuld blijven zitten. Heel veel mensen blijven met een grote schuld zitten en dat lijdt tot een enorme stress". Het is volgens Hans erg belangrijk dat kinderen iets kunnen met die stress door bijvoorbeeld naar een museum te gaan of muziek te maken.

Het is volgens Hans belangrijk om nu snel actie te ondernemen. "Wat er nu gelijk kan gebeuren is dat die kinderen ontbijt krijgen. Dit kan via school en dan ook dat ouders kunnen mee eten. Heel veel scholen zijn al ontbijt gaat verzorgen voor kinderen en wij zien het aantal aanvragen van scholen die ook ontbijt willen aanbieden toenemen, maar dit kunnen wij niet alleen regelen". Hans vindt naast de voeding het ook heel belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen om te blijven dromen, over wie of wat ze willen zijn.

Benieuwd naar het hele interview met Hans Spekman? Bekijk het fragment hieronder.

Spijkers Met Koppen

Je hoort Spijkers Met Koppen iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie