Programma

Keane-zanger Tom Chaplin gooide leven om na verslaving

  1. Nieuwschevron right
  2. Keane-zanger Tom Chaplin gooide leven om na verslaving

Keane-zanger Tom Chaplin kon geen muziek meer maken voor hij zich wist lost te maken van zijn drugsverslaving. "Toen dat lukte, vloeide al deze liedjes uit me", zegt hij in Simone's Songlines.

Creativiteit afgeremd

We kennen hem nog van zeroes-hits als 'Somewhere Only We Know', 'Bedshaped', 'Bend And Break', 'Is It Any Wonder?', 'This Is The Last Time' en 'Silenced By The Night', maar na het verschijnen van het Greatest Hits-album van de Britse pianopopband Keane werd het stil rondom frontman Tom Chaplin. Hij kampte met een hevige verslaving, die zijn creativiteit afremde. Hij doet zijn verhaal bij Simone Walraven in haar nachtprogramma Simone's Songlines.

Quote

Er was een moment van klaarheid waarop ik besefte dat dingen anders moesten.

Tom Chaplin

Gedwongen transformatie

Zijn strijd tegen zijn verslaving wordt minitieus beschreven op zijn eerste soloplaat The Wave. "Er was een moment van klaarheid waarop ik besefte dat dingen anders moesten", legt hij uit. "Dat is het verhaal van The Wave: het begint met een wanhopige situatie, maar het gaat eigenlijk over herstel en een doel vinden in het leven." Het werd Chaplin duidelijk dat hij zijn leven volledig om moest gooien. "Hoewel mijn verslaving verschrikkelijk was, dwong het mij om mezelf volledig te transformeren."

BELUISTER HET HELE INTERVIEW

Deel van het DNA

In zijn liedjes kon hij zijn verhaal kwijt en dat luchtte enorm op. "Opener zijn en mezelf kwetsbaarder opstellen als mens is een deel van mijn DNA geworden. Het was de enige manier voor mij om er bovenop te komen." Het ging niet makkelijk, al vond de zanger van Keane steun in zijn instrument. "Muziek laat je verbonden voelen met deze wereld. Wanneer iemand anders iets maakt waarin je je kunt vinden, maakt dat het leven zoveel draaglijker."

Het hele interview hoor je op vrijdagavond 27 januari.

Simone's Songlines
DJ: Simone Walraven
Zaterdag 2.00 - 4.00 uur

Ster advertentie
Ster advertentie