Programma

Waarom je geen foto’s moet maken tijdens concerten

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je geen foto’s moet maken tijdens concerten

Wil je gewoon genieten van een concert of wil je het ook vastleggen voor later en misschien wel delen met je vrienden? Er zijn twee kampen in deze eeuwige strijd.

Als je naar een concert gaat van je favoriete artiest kan het irritant zijn als iemand de hele tijd in je blikveld staat te zwaaien met zijn telefoontje. Evengoed zijn er mensen die graag foto’s maken voor het thuisfront en niet echt inzien waarom je zelf mag weten wat je doet als je gewoon een kaartje hebt gekocht. Nu blijkt dat je er vooral zélf last van kan hebben!

Wat heb ik ook alweer gezien?

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er een goede reden is om je camera in je zak te houden tijdens een concert. Foto’s maken kan ervoor zorgen dat je minder gedetailleerde herinneringen aanmaakt in je brein. Proefpersonen die door een museum moesten lopen en foto’s maakten konden zich minder details herinneren over wat ze gezien hadden.

Wetenschappers noemen dit ‘cognitief afladen’. Je vertelt je brein dat je het allemaal niet zo goed hoeft te onthouden, want je hebt een geheugensteuntje in de vorm van foto’s en video’s van de situatie. Lekker ontspannen dus voor je brein, maar wel jammer voor het nagenieten.

Wat heb ik ook alweer gehoord?

Een ander onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania constateerde dat je met name het auditieve geheugen minder goed werkt als je foto’s maakt van een evenement. Niet echt handig voor concerten toch? Overigens waren er wel wat kanttekening. Als je inzoomt op een object bij het maken van de opname, worden herinneringen minder sterk aangetast. Maar daar staat dan weer tegenover dat de zoomfunctie van je smartphone in een donkere concerthal vanaf rij 20 waarschijnlijk niet heel goed is.

Conclusie: als je een beetje wil onthouden wat je hebt meegemaakt, maak gerust een fotootje, maar ga niet het hele concert opnemen op je telefoon. Echt mooi zijn de foto’s eigenlijk nooit toch? En als je gaat filmen: het opgenomen geluid is vrijwel zeker niet om aan te horen, je zit mensen in de weg én je doet jezelf er dus ook geen plezier mee.

Professionele fotografen

Er is nog een goede reden om je telefoon niet tevoorschijn te halen als je gaat kijken bij een bekende artiest: er zijn vaak professionele fotografen aanwezig. Dus als je nog een keer het decor, de gitaren, de kleding van de zanger of wat sfeerbeelden kunt zien, vind je die vaak de volgende dag al op internet. Bijvoorbeeld op ons Instagramkanaal.

Foto: Unsplash.com - Neonbrand

Ster advertentie
Ster advertentie