Programma

George Harrison zag in Eric Claptons tuin de zon

  1. Nieuwschevron right
  2. George Harrison zag in Eric Claptons tuin de zon

George Harrison ziet in 1969 weer zonneschijn na lang gedonder en aanhoudende regenbuien. Het is de tuin van Eric Clapton die de Beatle na een woelige periode tot rust brengt.

Het rommelt al een tijdje in The Beatles en het muzikantenleven begint voor Harrison steeds meer op dat van een zakenman te lijken. Stapels papier met songteksten hebben dankzij Apple Records plaatsgemaakt voor stapels contracten waar een handtekening op vereist is. Op een dag heeft George genoeg van alle randzaken en besluit hij dat niet de zakenmannen, maar de gitaren zijn volledige aandacht verdienen. Hij wil weer gewoon bezig zijn met datgene waar het ooit mee begon: muziek maken.

Het is die beslissing die voor enorme opluchting zorgt bij de muzikant uit Liverpool. Op een dag zit hij met een gitaar te ontspannen in de tuin van vriend Eric Clapton en komt er in die oase van rust een nieuw liedje uit zijn handen: ‘Here Comes The Sun’. De titel is een metafoor voor de betere tijden die in aantocht zijn, legt hij later uit in de documentaire The Beatles Anthology. “In Engeland lijkt de winter wel eeuwig te duren. Als dan de zomer komt, voelt dat alsof je het echt hebt verdiend”, aldus Harrison.

Even zonder Lennon

De eerste opnamesessies voor ‘Here Comes The Sun’ vinden plaats in de zomer van 1969, maar dat gebeurt niet in de 'gewone' samenstelling van The Beatles. John Lennon is namelijk niet bij de opnames aanwezig. Hij herstelt op dat moment van een auto-ongeluk. De muzikant is vlak daarvoor met Yoko Ono en de kinderen op vakantie in Schotland. Tijdens een autorit door de Schotse Hooglanden raakt hun auto van de weg. Iedereen overleeft de crash, maar Lennon moet wel een tijdje in een Schots ziekenhuis verblijven. De Schotse zorg is trouwens prima, zegt hij daarna tegen journalisten: “Als je ooit een auto-ongeluk krijgt, probeer er dan voor te zorgen dat het gebeurt in de Schotse Hooglanden. Het ziekenhuis daar is fantastisch.”

De zorg mag dan uitstekend zijn: het ongeluk zorgt er wel voor dat John Lennon niet te horen is op 'Here Comes The Sun'.

Onmo(o)gelijke synthesizer

George Harrison weet dat het liedje meer nodig heeft dan alleen de akoestische gitaar waarmee hij het nummer schreef. Hij is in de Verenigde Staten als hij voor het eerst hoort over de Moog, een synthesizer die kort daarvoor is uitgevonden door de Amerikaan Robert Moog. Harrison vraagt Moog om ook zo'n instrument voor hem te maken en de Beatle neemt het gigantische apparaat vervolgens mee naar de opnamesessies. In de studio in Londen ontstaat alleen een klein probleem: Harrison heeft geen flauw idee hoe hij goed geluid uit het apparaat moet krijgen. “Ik denk dat zelfs Robert Moog niet wist hoe dat moest”, vertelt hij later.

Er is beeld van The Beatles met het bijzondere instrument:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'NET EEN ROBOT'

Harrison experimenteert met de synthesizer. Er zit namelijk geen handleiding bij inbegrepen: "En als die er wel was geweest, dan had hij minstens duizend pagina's gehad." De muzikant krijgt het instrument langzaam onder de knie en weet 'Here Comes The Sun' een uniek geluid te geven. Later weet hij ook de herstelde John Lennon aan te steken met het Moog-virus. "Je kan echt elk geluid en alle geluidsfrequenties uit dat ding halen. Dus als je een hond bent, hoor je nog veel meer dan wij. Het is net een robot," aldus Lennon.

De Moog wordt uiteindelijk op verschillende tracks op het album Abbey Road gebruikt.

Beluister 'Here Comes The Sun' hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: artwork

Ster advertentie
Ster advertentie