Programma

YouTube wil jonge kijkers beschermen met nieuwe identiteitscontrole

  1. Nieuwschevron right
  2. YouTube wil jonge kijkers beschermen met nieuwe identiteitscontrole

Binnenkort gaat YouTube gebruikers vragen om identiteitsbewijzen of creditcardgegevens, zodat hun leeftijd gecontroleerd kan worden. Wouter belt met techjournalist Bram van Dijk om te praten over deze nieuwe regel.

Door de controle van een identiteitsbewijs of creditcardgegevens kan YouTube bevestigen of je oud genoeg bent om bepaalde video’s te bekijken. Het gaat hierbij om video’s die geweld of grof taalgebruik bevatten.

Een vreemde regel

Volgens techjournalist Bram van Dijk is deze nieuwe regel vreemd. "Als YouTube aangeeft dat ze niet kunnen verifiëren dat je 18 jaar of ouder bent, dan pas vragen ze om verificatie," vertelt hij. YouTube heeft namelijk zelf ook een systeem waarmee ze globaal zeggen te kunnen controleren of iemand ouder dan 18 jaar is of niet. "Als deze verificatie, die een beetje onduidelijk is, niet lukt, gaan ze vragen om creditcard of ID-kaart."

EU-voorschrift

YouTube gaat deze regel inzetten om te voldoen aan het veranderende EU-voorschrift. De Europese Unie wil namelijk meer controle over wat jonge kijkers online te zien krijgen. "YouTube voelt zich een beetje gedwongen, want ze gaan de regel alleen in Europa inzetten, niet in Amerika. Het is echt een EU-regel waaraan ze gaan proberen te voldoen."

Bescherming van je gegevens

Deze nieuwe regel van YouTube zou kunnen zorgen voor argwaan wat betreft bescherming van je gegevens. Zo vertelt Bram: "Het enige wat naar is, is dat je je identiteit moet bewijzen aan YouTube en aan Google daarmee, omdat YouTube van Google is. Dan komt er een link tussen jouw account en jouw ID-kaart of jouw creditcard. Dat is ook niet helemaal wenselijk." Maar volgens Bram is de kans zeer aanwezig dat Google je gegevens al heeft. "Als je een Android telefoon hebt, is de kans 80% dat ze je gegevens al hebben. Ik zou eerder mijn gegevens geven aan zo’n grote partij, dan aan een kleine partij."

Benieuwd hoe Bram denkt dat platformen als YouTube veiliger kunnen worden? Beluister dan het interview hieronder:

Nieuwe regels YouTube voor minderjarigen

WOUT2DAY

Je hoort Wout2Day iedere werkdag tussen 18:00 en 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie