Programma
BNNVARA

Perfect voor de Ramadan: Kadir maakt halal worstenbroodjes

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Perfect voor de Ramadan: Kadir maakt halal worstenbroodjes

Morgenochtend begint de ramadan. Gedurende 29 of 30 dagen mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en seks hebben. Buiten die tijd wil je natuurlijk voldoende en lekker eten. Daarom ontwikkelde Kadir Ahmed een Brabantse snack in een halaluitvoering.

Als je aan Brabantse snacks denkt, denk je aan een worstenbroodje. Een broodje van zo'n 15 centimeter, volledig gevuld met een worst. Maar die worst is vaak gemaakt van varkensvlees. Het is dus niet zo makkelijk om een halal-variant van de snack te maken. Toch had Kadir altijd al een wens om zo'n broodje te kunnen eten. "Het is ontstaan uit een diep gevoel van verlangen."

De broodjes van Kadir bestaan uit halal rundvlees en zijn niet alleen populair onder mensen die vanwege hun geloof traditionele worstenbroodjes niet kunnen eten. "We zien ook dat meer dan de helft van de verkopen van autochtone Nederlanders komen."

Het geheim van de broodjes zit niet in het vlees, maar in de kruiden. Sterker nog, volgens veel klanten smaken ze net als 'echte' worstenbroodjes. En dat is te danken aan de moeder van Kadir, die meehielp bij de totstandkoming van de smaak. "De kruiden zijn door onszelf ontwikkeld, samen met mijn moeder", vertelt de bakker. "Zij is het brein erachter."

Bamihap

Ligt de weg na het worstenbroodje dan ook open voor andere halal-snacks? Met voorbeelden als een frikandel speciaal of een gehaktbal is Kadir nog niet bezig, maar toch staat er bij hem al een ander product op de planning. En dat is de bamihap! Wellicht is ook die snack binnenkort dus in een halalversie verkrijgbaar.

Het volledige gesprek met Kadir Ahmed beluister je hieronder:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie