Programma

Volksliederen onder loep

  1. Nieuwschevron right
  2. Volksliederen onder loep

Tijdens het WK voetbal komen er 32 volksliederen in totaal 128 keer voorbij. Maar hoe klinken die 'anthems' eigenlijk?

Speciaal voor het WK voetbal in Brazilië legde de Engelse krant The Guardian deze vraag voor aan een panel van experts: bekende popartiesten. Wat vinden zij van de volkslieden van verschillende landen? Wij pikten er een paar meningen uit:

James Blunt - Spanje

Wij troffen dit jaar als eerste Spanje in de poule. Spannend, want we weten allemaal nog wat er gebeurde tijdens de WK-finale 4 jaar geleden gebeurde... Maar hoe staat het eigenlijk met hun volkslied. James Blunt vertelt: "Het volkslied van Spanje heeft geen songtekst, dus de voetbalfans zingen steeds het word "lo". Dit kun je vertalen in... nou in niets. Het is betekenisloos En dat is toch wat je wilt ter aanmoediging van een voetbalwedstrijd? We zouden ons eigen Engelse volkslied eigenlijk moeten herzien en de tekst moeten vervangen door "oi!"."

Fatboy Slim - Ivoorkust

De Britse zanger Norman Cook, oftewel Fatboy Slim, is onder andere bekend van de hitsingle 'Praise You'. Hij had de eer om eens goed naar het volkslied van Ivoorkust te luisteren. Fatboy Slim: "Ik vind het een behoorlijk goed lied. Het heeft een vrij traditioneel marstempo en ook de tekst is traditioneel. Het lied eindigt met de woorden 'het vaderland van ware broederschap'. Als je het team mee ziet zingen voor een wedstrijd zie je dat de Ivorianen geroerd zijn. Oh en Yaya Touré zingt hard mee, maar zijn stem is verschrikkelijk."

David Gray - Uruguay

David Gray ken je wel als de Ierse zanger van het nummer Babylon. Hij is niet bepaald onder de indruk van het volkslied van Uruguay: "Ik zie Oosterse trots met gepassioneerde tonen. Ik zie kleurrijke hoogdravendheid. Ik zie Venetiaanse marsmuziek... Ik word er heel erg verveeld van, dit gaat maar door en door. En het is ook nog eens zwaar omdat het 5 minuten en 6 seconde duurt, dit is officieel het langste volkslied van de wereld."

Tinchy Stryder - Nederland

En dan natuurlijk -last but not leat- ons eigen volkslied. Hoe wordt tegen het Wilhelmus aangekeken door Tinchy Stryder... Wie? Deze zanger had twee nummer 1 hits in Engeland met 'Number 1' en 'Never Leave You'. Tinchy: "Ik hou van het geluid van het Nederlands volkslied, de akkoorden en melodie zijn mooi. Ik begrijp de tekst niet, maar toen ik een Engelse vertaling las vond ik de tekst wel interessant met die verwijzigen naar Duitsland en Spanje. Dit volkslied zal zeker een onderwerp van gesprek zijn de volgende keer dat ik in Amsterdam ben. Ik vind het mooi!"

Welk volkslied vind jij het mooist?

Ster advertentie
Ster advertentie