Programma

Amy Winehouse schrijft drankprobleem van zich af in 'Rehab'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amy Winehouse schrijft drankprobleem van zich af in 'Rehab'

'Rehab' van Amy Winehouse staat dit jaar op #369 in de Top 2000. De track ontstaat door de drankverslaving van de zangeres.

Winehouse weigert om naar kliniek te gaan

Kurt Cobain, Herman Brood en Ike Turner. Zomaar wat artiesten die een drank- of drugsprobleem hadden. Ook Amy Winehouse kan aansluiten in dat rijtje. Dat zo'n verslaving ook mooie dingen op kan leveren, bewijst de zangeres met 'Rehab'. Het nummer gaat over de periode waarin Winehouse weigert om op advies van haar management naar een afkickkliniek te gaan vanwege haar alcoholverslaving. Amy's vader vond niet dat zijn dochter aan de drank verslaafd was: "Alcoholisten drinken elke dag, maar mijn dochter deed dat niet. Ze dronk op dat moment te veel, want ze had liefdesverdriet."

Songtekst ontstaat op straat

De songtekst is volgens Winehouse in hele korte tijd ontstaan: "Ik liep over straat met Mark Ronson, die mijn album produceerde. Ik zong hardop: 'They tried to make me go to rehab, I said no, no, no.' Mark moest lachen en vroeg me over wie ik het geschreven had. Hij vond het leuk." Als Ronson Winehouse aanmoedigt om er een track over te maken gaat het snel. De zangeres legt uit: "Dat was niet echt moeilijk. Het heeft me vijf minuten gekost en 'Rehab' was klaar."

Winehouse bezingt in de track ook beroemde muzikanten Ray Charles en Donny Hathaway. Ze eert daarmee haar muzikale inspiratiebronnen. Het zijn subtiele verwijzingen in de tekst: "I'd rather be at home with Ray" en "There's nothing you can teach me that I can't learn from Mr. Hathaway".

Quote

Alcoholisten drinken elke dag, maar mijn dochter deed dat niet. Ze dronk op dat moment te veel, want ze had liefdesverdriet.

Vader Amy Winehouse

The Dap-Kings spelen mee

Net als op de rest van het album Back To Black, spelen The Dap-Kings mee op 'Rehab'. Gitarist Binky Riptite vertelt in een aflevering van Top 2000 a gogo over de samenwerking met Winehouse: "Ze was gewoon een normale jonge meid van 23. Ze wilde liever bij haar vrienden of vriendje zijn, of een potje poolen dan in een bus zitten aan de andere kant van de wereld. Maar dat hoort bij dit werk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Je hoort de Top 2000 van 25 t/m 31 december op NPO Radio 2. Check de volledige lijst hier.

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie