Programma

Bruce Springsteen verbluft Pinkpop met unieke setlist

  1. Nieuwschevron right
  2. Bruce Springsteen verbluft Pinkpop met unieke setlist

Op 30 mei 2009 verwelkomde Pinkpop één van de allergrootste artiesten die er ooit heeft gespeeld: The Boss.

Op zijn dooie gemak loopt Bruce Springsteen het podium van de mainstage op. Vol zelfvertrouwen pakt hij zijn gitaar, want meer heeft hij tenslotte niet nodig. Met een grote lach op zijn gezicht begroet hij de duizenden festivalgangers. Voor The Boss is dit de normaalste zaak van de wereld, voor het publiek des te specialer.

Unieke setlist

Springsteen stond als vanouds met zijn E Street Band op het podium. Zo'n gezelschap heeft weinig introductie nodig, dus Springsteen houdt het kort maar krachtig: "Hello Pinkpop! Let's go! 1, 2...". Zonder verdere introductie begint Spingsteen aan zijn klassieker 'Badlands'. Van tevoren was al bekend dat hij daarmee zou beginnen, maar de rest van de unieke setlist was nog een geheim. Springsteen speelde niet alleen zijn grootste hits, maar ook veel onbekende pareltjes. Hij bracht zelfs een speciale gast op het podium. Niemand minder dan The Killers' frontman Brandon Flowers. Bekijk hier de door fans opgenomen beelden.

In de onderstaande video is te zien hoe Springsteen de hits 'Badlands', 'Working On A Dream' en 'Born To Run' live speelt op Pinkpop 2009:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volledige setlist:

1. 'Badlands'
2. 'Out In The Street'
3. 'She's The One'
4. 'Outlaw Pete'
5. 'Radio Nowhere'
6. 'Working On A Dream'
7. 'Seeds'
8. 'Johnny 99'
9. 'The Ghost Of Tom Joad'
10. 'Raise Your Hand' (Eddie Floyd cover)
11. 'From Small Things (Big Things One Day Come)'
12. 'Trapped' (Jimmy Cliff cover)
13. 'I'm On Fire'
14. 'Thunder Road' (met Brandon Flowers)
15. 'Waitin' On A Sunny Day'
16. 'The Promised Land'
17. 'Lonesome Day'
18. 'The Rising'
19. 'Born To Run'

Encore:

20. 'Tenth Avenue Freeze-Out'
21. 'Land Of Hope And Dreams'
22. 'American Land'
23. 'Glory Days'
24. 'Dancing In The Dark'

Connectie met zijn fans

Dat Springsteen een goede connectie heeft met zijn publiek is een feit. Tijdens 'Working On A Dream' pakt Bruce het hele grasveld in, dat verandert in een tsunami van handen in de lucht. De connectie die Springsteen met zijn fans heeft wordt nog duidelijker wanneer hij aan de rand van het podium gaat staan. Hij hurkt voorzichtig door zijn knieën en laat het publiek zijn gitaar aanraken. Alsof er niks aan de hand is, speelt The Boss rustig verder. Niets lijkt hem in de weg te staan om een fantastische show te geven.

Laatste keer met Clarence Clemons

Voor saxofonist Clarence Clemons van The E Street Band was Pinkpop 2009 zijn laatste optreden in Nederland. De wereldberoemde saxofonist overleed op 18 juni 2011 aan de gevolgen van een beroerte. Een groot gemis voor Spingsteen: "Zijn leven, zijn nagedachtenis en zijn liefde zullen voort blijven leven in onze band", vertelt de zanger op zijn website. Clemons had onder zijn bandleden de vriendschappelijke bijnaam The Big Man.

In de laatste editie van de Top 2000 stonden alle drie de nummers in de lijst: 'Born To Run' (215), 'Badlands' (607) en 'Working On A Dream' (1485).

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie