Programma

Albumparels Springsteen

  1. Nieuwschevron right
  2. Albumparels Springsteen

The Boss is jarig. Dit keer blikken we niet terug op zijn grote hits, maar op prachtige nummers die alleen de

'Growin' Up'

Op zijn debuutalbum Greetings From Asbury Park, N.J. uit 1973 bezingt de jonge Bruce zijn worstelingen met het volwassen worden op een creatief poëtische wijze, waarin vooral de invloed van Bob Dylan duidelijk voelbaar is. Manfred Mann's Earth Band coverde drie andere liedjes van dit album.

'4th Of July, Asbury Park (Sandy)'

Één van de meest romantische liedjes in het oeuvre van Springsteen vinden we op het album The Wild, The Innocent And The E Street Shuffle, waarin hij een kleurrijke bloemlezing geeft van de mensen die hij begin jaren 70 aantreft aan de kuststrook van New Jersey. In 1975 is het een hit voor The Hollies.

'Meeting Across The River'

De grote doorbraak voor Springsteen komt in 1975 met het album Born To Run. Op die plaat staat het dromerige 'Meeting Across The River', over een even mysterieuze als dubieuze deal die de protagonist naar een betere toekomst moet leiden. Tevens één van de favoriete liedjes van Gerard Ekdom.

'Racing In The Street'

Springsteens liefde voor Amerikaanse auto's komt tot uiting in deze sombere ballad van Darkness On The Edge Of Town. De tekst over een straatracer en zijn liefje is geïnspireerd door zowel 'Don't Worry Baby' van The Beach Boys als 'Dancing In The Street' van Martha and The Vandellas.

'Independence Day'

Het dubbelalbum The River bevat veel prijsnummers, maar niet één is zo autobiografisch als 'Independence Day', waarop The Boss zijn moeizame relatie met zijn vader beschrijft: "Papa, go to bed now, it's getting late. Nothing you say is gonna change anything now."

'Hearts Of Stone'

Eigenlijk komt 'Hearts Of Stone' uit de opnamesessies van Darkness On The Edge Of Town, maar Bruce vindt de soulvolle ballad over een uitgebluste relatie niet op het album passen. Hij geeft het weg aan Southside Johnny and The Asbury Jukes, al vind je de originele versie wel weer op de boxset Tracks.

'Dream Baby Dream'

Het origineel is van de new-wavegroep Suicide, maar Springsteen maakt van het kille synthpopdeuntje een hoopvolle en inspirerende hymn met zijn eigen E Street Band. Het muzikale gebed is terug te vinden op zijn meest recente studioalbum, High Hopes.

Ster advertentie
Ster advertentie