Programma

Froukje: ‘Ik hou ervan om m’n eigen grenzen te ontdekken’

  1. Nieuwschevron right
  2. Froukje: ‘Ik hou ervan om m’n eigen grenzen te ontdekken’

In de nieuwe aflevering van de podcast Liedjeslust praat Dolf Jansen met Froukje Veenstra over het schrijven van muziek op een studentenkamer, haar doorbraak en Spinvis.

Froukje brak vorig jaar door met haar klimaatprotestlied Groter Dan Ik. Aan Dolf vertelt de popzangeres dat ze altijd bezig is met schrijven. “Ik vind schrijven echt heel leuk. Ik leef ervoor, dus het kost me ook helemaal geen moeite.”

Muziek schrijven op een studentenkamer

Met een laptop, een synthesizer, links een piano en rechts een gitaar zit Froukje op haar studentenkamer, aan de eettafel te schrijven. “Het beginpunt is altijd verschillend, of het is iets muzikaals, of iets tekstueel.” Later voegt ze daar aan toe: “Beginnen met een melodie vind ik niet zo moeilijk, maar beginnen met een tekst wel.”

“De voicememo is heilig”, vertelt Froukje. “Je denkt altijd als je iets goeds hebt bedacht, je het wel kan onthouden, maar dat gebeurt eigenlijk nooit.” Froukje is niet de enige, eerder vertelde Naaz al aan Dolf dat hele liedjes voortkomen uit opgenomen voicememos terwijl ze wandelt.

Een streber

Froukje omschrijft zichzelf als een streber. “Ik vind het publiek niet lastig, maar de verwachtingen van mezelf dat ik hier helemaal voor ga en er constant mee bezig ben, dat valt me zwaarder dan wat het publiek ermee doet.” Het schrijfproces is iets waar Froukje al heel veel voldoening uithaalt. “Als het goed gaat en ik merk dat ik blij ben met iets dat ik aan het maken ben, dat is alsof je een hele lekkere maaltijd aan het eten bent.”

Spinvis

Spinvis was een van de eerste artiesten waar Froukje van onder de indruk was. “Ik heb een grote liefde voor Nederlandstalige muziek ontwikkeld en daar heeft hij aan bijgedragen. Ik vind de teksten van Spinvis heel sfeervol, mooi en het prikkelt.” Froukje omschrijft de teksten van Spinvis als heel beeldend. “Hij gebruikt woorden die niet voor de hand liggen om te gebruiken in een liedje, dat vind ik heel inspirerend. Je grijpt toch snel terug op woorden die mooi klinken, zoals regen, hoop, of verdriet.” Over haar eigen manier van schrijven zegt ze: “Ik schrijf vrij intuïtief en ik probeer niet te veel te schaven, anders ben je nooit klaar.”

Liedjeslust

Liedjeslust is voortgekomen uit Afslag Thunder Road. "Het is een grote vreugde om met makers, tekstschrijvers en muzikanten over liedjes en lyrics te spreken. Ik verheug mij de komende weken op gasten als Spike en Ricky Koole", vertelt Dolf. In Liedjeslust neemt een gast zelf drie liedjes mee en vertelt over de teksten en waarom het zo mooi is. Dolf voegt er ook zelf nog een liedje aan toe.

NPO Luister

Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire podcasts en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor iPhone of Android.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie