Programma

Het nieuwe album van Daniël Lohues is 'Aosem'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het nieuwe album van Daniël Lohues is 'Aosem'

Dialectzanger Daniël Lohues heeft het voor de zesde keer klaargespeeld om een top 10-notering te behalen in de Nederlandse albumlijst.

Stijgende lijn

Zijn nieuwe album Aosem komt deze week nieuw binnen op nummer 2, op enige afstand van koploper Wop, het debuutalbum van rapper Lil Kleine. Vijf keer eerder stond Lohues in de top 10 van de Mega Album Top 50. We zien een bijzonder verloop van de eerdere soloplaten van de Skik-zanger, want er zat een stijgende lijn in de plaatsing van zijn albums. Achtereenvolgens waren de posities in de albumlijst: 42, 41, twee keer 15, 5, 6, 3, 2,1.

Awesome

Dit elfde album doet het dus weer heel erg goed in de verkooplijst. De titel Aosem is Drents voor 'Adem', maar de klank van het woord lijkt heel erg veel op de uitspraak van het Engelse 'Awesome'. De Nederlandse folkband I Am Oak wist eerder al van dat grappige taalkundige dingetje en bracht in 2011 een plaat uit met de titel Oasem (eerste twee letters omgedraaid dus).

Boerenwijsheid

In zijn streekdialect bezingt de uit Erica afkomstige Daniël Lohues wederom over de dingen die hem bezighouden. Ook zijn er weer mooie flarden boerenwijsheid te ontdekken in zijn songs. "Alles zal vergoan, zelfs de zunne en de maon", zingt hij bijvoorbeeld. Of: "Even lekker slaopen, da'n veult 'ie wel weer vaste grond." Zoals fans van Lohues gewend zijn, bevat Aosum weer prachtige folkliedjes, met wat uitstapjes naar country en blues. Zondagavond meer over de plaat in de Mega Album Top 50.

Mega Album Top 50
Zondag 18.00 - 20.00 uur
DJ: Hans Schiffers

Ster advertentie
Ster advertentie