Programma

Verlies vader veranderde leven William Rutten

  1. Nieuwschevron right
  2. Verlies vader veranderde leven William Rutten

Wie gaat er schuil achter de lens van fotograaf William Rutten? Ruud zoekt het uit in een nieuwe 30 MINUTEN RAUW.

William Rutten verloor zijn vader op zestienjarige leeftijd. Een tragische gebeurtenis die uiteindelijk van grote invloed was op zijn verdere carrière. "Hij wilde heel graag dat ik net als hij cameraman werd. Hij was een heel bekende cameraman in Hilversum," aldus Rutten. William pakte wel de camera op, maar ging in tegenstelling tot zijn vader de fotografie in.

Vader verongelukt

William kan nog heel goed het moment voor zich halen waarop hij hoorde dat zijn vader was overleden. "Ik weet de dag nog zo goed. Mijn schoonzussen liepen door de gang naar mijn klaslokaal en die hadden helemaal niets met elkaar. Toen voelde ik al van: 'dit is raar'. Toen werd ik de klas uitgehaald en er werd gezegd: 'Je vader heeft een ongeluk gehad'." Op dat moment weet William nog niet dat zijn vader bij het ongeluk om het leven is gekomen. "In de auto op weg naar huis vertelden ze me dat hij overleden was. Eén van de eerste dingen die in mij opkwam was toen: 'Ik ga nooit meer iets doen wat ik niet leuk vind'. En dat heb ik ook écht nooit meer gedaan."

Quote

Ik ga nooit meer iets doen wat ik niet leuk vind.

William Rutten

Gordon blijkt geen zelfingenomen kwal

En dat motto laat William ook nu nog terugkomen in zijn werk. Rutten heeft er altijd voor gekozen om mensen niet meer voor zijn lens te willen als hij écht een hekel aan iemand heeft. "Dat heb ik me altijd voorgenomen. Ik ga niemand fotograferen die ik niet leuk vind. Ik ben wel zo dat als ik iemand op tv niet leuk vind, dan ga ik wel die uitdaging aan om die persoon in het echt eens te fotograferen", aldus de fotograaf.

Rutten kan wel een aantal voorbeelden noemen: "Dolf Jansen bijvoorbeeld vind ik echt een verschrikkelijke man in zijn columns en op de radio, maar ik heb hem laatst gefotografeerd. Toen was het een hele aardige gozer. Gordon ook, toen hij net zijn eerste single uithad. Toen dacht ik: 'Oh, wat een zelfingenomen kwal'. Maar dat was hij in het echt helemaal niet. Ik heb nog nooit zo gelachen tijdens een shoot, en we zijn heel goede vrienden geworden."

William Rutten vertelt ook nog over zijn meest speciale concertmomenten en over zijn tekortkomingen als vader. Benieuwd naar het volledige gesprek? Beluister dan hier 30 MINUTEN RAUW met William Rutten:

#7 - 30 MINUTEN RAUW met William Rutten (S04) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

HOE TE BELUISTEREN?

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW. Deze is te beluisteren in de NPO Radio 2-app en via iTunes.

Liever de RSS-feed toevoegen aan je eigen service? Dat kan! Vind de RSS-feed via deze link en voeg hem toe. Fijne RSS readers zijn bijv. Feedly, Netvibes, Newsblur en The Old Reader.

MEER PODCAST VAN NPO RADIO 2

Naast deze podcast van Ruud hebben we ook nog andere toffe podcasts van NPO Radio 2 voor je! Check ze hier allemaal.

DE WILD IN DE MIDDAG

Je hoort Ruud de Wild elke werkdag van 16.00 tot 18.00 uur met De Wild In De Middag op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie