Programma

Het zeldzame optreden van Aretha Franklin in het Concertgebouw

  1. Nieuwschevron right
  2. Het zeldzame optreden van Aretha Franklin in het Concertgebouw

Aretha Franklin stond in haar carrière twee keer in Nederland op het podium. Eén van deze keren was in 1968 in het Concertgebouw in Amsterdam.

Vanwege haar vliegangst tradt de toen 26-jarige Amerikaanse zangeres amper op buiten de Verenigde Staten. Om die reden heeft ze in veel landen nooit opgetreden, maar Nederland mocht haar maar liefst voor twee concerten ontvangen. Op 28 april 1968 tradt de soulzangeres eerst in De Doelen in Rotterdam op voor 1500 man, en daarna in het Concertgebouw in Amsterdam voor 2500 toeschouwers.

Haar komst naar Nederland werd mogelijk gemaakt door Paul Acket, een Nederlandse impresario die vele grote artiesten naar Nederland wist te krijgen, zoals Paul McCartney, Ray Charles en Tina Turner.

'En nu gaat u allemaal zitten, anders gaat de show niet door!'

In 1968 was de domineesdochter wereldwijd enorm populair en scoorde ze met hits als 'Respect', 'Chain of Fools' en 'Natural Woman'. De show opende zij echter met een cover. Dit was 'Satisfaction' van The Rolling Stones. Het blijkt op deze beelden wel dat dit hele andere tijden waren. Het publiek werd gek na haar opening en danste uitbundend. Waar dit nu de normaalste zaak van de wereld zou zijn, werd er in die tijd bij het Concertgebouw anders over gedacht. Een man probeert het publiek namelijk tot kalmte te manen met de tekst: "En nu gaat u allemaal zitten, anders gaat de show niet door!"

Bekijk 'Satisfaction' hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Recensie

De zangeres tradt natuurlijk ook met haar eigen nummers op en ook die werden daverend ontvangen. Het Parool was bij het concert aanwezig en er stond de dag erna dan ook direct een recensie in de krant. Zo werd het een 'geladen concert' genoemd. Journalist Michiel de Ruyter noemde de muziek 'motorisch'. Ook was er veel lof voor het orkest en eindigde hij prijzend met: "Vooral wanneer ze zelf aan de piano zit, bijna de helft van het programma, blijkt eens te meer haar ongeëvenaarde vermogen haar kracht, haar power over te brengen. Black power, want dat is deze muziek, en iedereen is er voor gevallen."

​Benieuwd naar 'Respect' in het Concertgebouw? Beluister het hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Check nu op staatieindetop2000.nl of jouw favoriete platen dit jaar in de Top 2000 staan. Op vrijdag 20 december onthullen we de complete lijst met noteringen. De uitzending van de Top 2000 begint op 25 december om 08.00 uur.


Foto omslag: Schermafbeelding YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie