Programma

Hits voor anderen bedoeld

  1. Nieuwschevron right
  2. Hits voor anderen bedoeld

Top 2000 hits die eigenlijk geschreven waren voor een andere artiest.

Je kent ze wel. Die verhalen over nummers die artiesten afsloegen om wat voor reden dan ook, en dan later in andere uitvoering toch een grote hit werden. Ook de Top 2000 heeft deze verhalen in zich. Wij maakten een overzicht!

‘Golden Years’ – David Bowie (nr. 1199)

Was oorspronkelijk bedoeld voor Elvis Presley

David Bowie schreef 'Golden Years' in 1975 en bood het aan niemand minder dan Elvis Presley aan. De 'King' sloeg het aanbod af. Bowie besloot het nummer zelf op te nemen. 'Golden Years' groeide uiteindelijk uit tot een ware klassieker, onder zijn alter ego Thin White Duke. Zo werd 'Golden Years' David Bowie's vijfde top 10-hit in Nederland.

‘Halo’ – Beyonce (nr. 1089)

Was oorspronkelijk bedoeld voor Leona Lewis

Achter dit nummer zit een wat moeilijk verhaal. Leona Lewis leek in eerste instantie simpelweg te druk om het nummer op te nemen, waardoor 'Halo' bij Beyoncé terecht kwam. Lewis' mentor Simon Cowell wilde wel graag dat de zangeres het opnam, maar dat duurde schrijver Ryan Tedder (One Republic, red.) te lang.

Tedder heeft hier echter een ander verhaal in. Hij beweert dat het nummer altijd al voor Beyonce bedoeld was. De reden dat hij het aan Lewis aanbood was om Beyonce op de hielen te zitten met het opnameproces. Hij dacht dat als Beyonce zou denken dat een andere A-ster het nummer zou willen hebben, zij het nog meer zou willen.

Hoe dan ook was het Beyoncé die 'Halo' in 2009 als single uitbracht. Het nummer behaalde de negende positie in de Nederlandse Top 40.

‘Ben’ – Michael Jackson (nr. 463)

Was oorspronkelijk bedoeld voor Donny Osmond

Donny Osmond en Michael Jackson, beide sterren op hele jonge leeftijd. Het nummer 'Ben' kwam dan ook bij beiden terecht. Het idee was dat de kleine Donny het nummer zou opnemen, maar zoals inmiddels bekend deed niet hij maar Michael Jackson dat.

Er gaan twee verhalen de ronde over de reden waarom. 1) Donny Osmond zat middenin een tour en was dus te druk. 2) tekstschrijver Don Black vond de net zo jonge Michael Jackson toch een betere zanger. Uiteindelijk werd 'Ben' in augustus 1972 uitgebracht door de 13-jarige Michael. Het werd zijn eerste eigen nummer 1-hit.

‘I Don’t Want To Miss A Thing’ – Aerosmith (nr. 369)

Was oorspronkelijk bedoeld voor Céline Dion

Actrice Liv Tyler kreeg haar eerste echte grote acteerrol in de film Armageddon. Haar vader (leadzanger Steven Tyler van Aerosmith, red.) zou met zijn band een sentimenteel, bijpassend nummer schrijven voor de soundtrack. Aerosmith dook dan ook meteen de studio in nadat de band klaar was met het promoten van album Nine Lives.

Maar, de tijd drong. Wegens tijdnood kwamen de mannen in de knoop met schrijven van een eigen nummer. Uiteindelijk vonden ze het al geschreven 'I Don't Want To Miss A Thing'. Songwriter Diane Warren schreef het nummer, maar had 'm eigenlijk in gedachten voor Céline Dion. Aerosmith nam het nummer op 1998 en scoorde in verschillende landen een nummer 1-hit.

‘Don’t You (Forget About Me)’ – Simple Minds (nr. 222)

Was oorspronkelijk bedoeld voor Bryan Ferry of Billy Idol

'Don't You (Forget About Me)' was een echt afdankertje. Maar liefst drie artiesten sloegen het nummer af, waaronder Bryan Ferry en Billy Idol. Uiteindelijk nam Simple Minds het nummer op voor de soundtrack van The Breakfast Club. In deze uitvoering schoot het keihard naar boven in de Amerikaanse hitlijsten. 'Don't You (Forget About Me)' stond in 1985 drie weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40.

Ster advertentie
Ster advertentie