Programma

Al ruim 5,2 miljoen opgehaald voor Limburg met Giro 777

  1. Nieuwschevron right
  2. Al ruim 5,2 miljoen opgehaald voor Limburg met Giro 777

Er is al ruim €5.291.784 ingezameld voor Limburg met Giro 777. Dat vertelde penningmeester Lodewijk van der Kroft vanochtend in Jan-Willem Start Op.

Duizenden inwoners van Zuid-Limburg hebben grote schade opgelopen door de overstromingen. Daarom opende Het Nationaal Rampenfonds afgelopen vrijdag Giro 777, voor de mensen die geld willen geven aan de slachtoffers. Na één dag stond de teller al op één miljoen. "Bijna elke seconde zie ik een iDEAL betaling binnenkomen", vertelt Lodewijk van der Kroft, penningmeester van Het Nationaal Rampenfonds. "In eerste instantie kreeg ik voor elke betaling een e-mailalert. Ben blij dat op een gegeven moment iemand mij kon helpen om die knop uit te zetten."

Hulp voor maatschappelijke initiatieven

Op dit moment heeft Giro 777 al €5.291.784, zo vertelt Van Der Kroft. Nog lang niet genoeg om alle waterschade in Zuid-Limburg te dekken. "Hoe graag we ook zouden willen dat we iedereen hieruit geld zouden kunnen geven, is het huidige bedrag dat we hebben lang niet voldoende", legt de penningmeester uit. Volgens hem is het in eerste instantie aan de overheid en verzekeringsmaatschappijen om in dat gat te springen. Het geld van Giro 777 zal in eerste instantie gaan naar maatschappelijke organisaties. Om het maatschappelijke en sociale leven zo snel mogelijk weer op te bouwen na de ramp. "Ik heb bijvoorbeeld gelezen over vrijwilligersgroepen die zwembaden hebben opgericht, die vervolgens helemaal volliepen met modder. Dat soort initiatieven willen heel graag helpen, omdat die niet vanuit eigen middelen zulke dingen kunnen oplossen."

Beluister hieronder het hele gesprek:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP / Vincent Jannink

Ster advertentie
Ster advertentie