Programma

Concert van Foo Fighters

  1. Nieuwschevron right
  2. Concert van Foo Fighters

Een rockconcert kost meer energie dan honderd Nederlandse huishoudens in een jaar aan elektriciteit verbruiken. Heftig! Hoe komt dat nou?

Rekenapparaat erbij

Op 5 november staat de Amerikaanse rockband Foo Fighters op de planken in de Ziggo Dome te Amsterdam. NPO Radio 2 heeft door Milieu Centraal laten berekenen hoeveel de CO2-uitstoot en het energieverbruik bedragen bij zo'n groot concert. Daaruit blijkt dat het energieverbruik van een groot concert gelijk staat aan het jaarlijkse verbruik van 105 huishoudens.

Licht en geluid

De Britse organisatie Powerful Thinking, een non-profit denktank binnen het concert- en festivalwezen, heeft in 2013 een uitgebreid onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat een concert 26.400 kWh aan licht en geluid wordt verbruikt. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van acht Nederlandse huishoudens. Maar hoe zit het dan met de overige 97?

Bijna honderd huishoudens

Het grootste energieverbruik bij een concert zit 'm niet in de energie die verbruikt wordt tijdens een concert zelf, maar in het vervoer van het publiek. Het vervoer van 17.000 bezoekers naar de Ziggo Dome en weer naar huis kost circa honderd ton aan CO2, wat vergelijkbaar is met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 97 Nederlandse huishoudens.

Uitleg

We gaan uit van een gemiddelde reisafstand van honderd kilometer (vijftig heen en vijftig terug) per bezoeker. We nemen in dit voorbeeld aan dat de helft van de bezoekers met de trein komt en de andere helft met de auto (twee personen per auto).

De berekening is als volgt:

(8.500 bezoekers x (100 km met trein x 0,016 kg CO2 per km)) + (4.250 auto’s x (100 km x 0,22 kg CO2 per km)) = 107.100 kg CO2-uitstoot

107.100 kg staat gelijk aan 301.690 kWh (1 kWh = 0,355 kg CO2). Wat verder van belang is om te weten in dit rekenvoorbeeld is dat een Nederlands huishouden gemiddeld 3.100 kWh aan stroom verbruikt, dus: 301.690 / 3.100 = 97 huishoudens.

Om de hoek

Willen we in de toekomst dus concerten en festivals milieubewust bezoeken, dan moeten we groene(re) methodes gebruiken om te reizen. Of gewoon naar een Foo Fighters-tributeband gaan die bij je om de hoek optreedt.

(We gebruiken hier het concert van Foo Fighters hier enkel als voorbeeld, maar deze cijfers gelden voor elke vergelijkbare show van dit kaliber)

Ster advertentie
Ster advertentie