Programma

Pearl Jams eerste drummer Dave Krusen zette de toon voor zijn opvolgers

  1. Nieuwschevron right
  2. Pearl Jams eerste drummer Dave Krusen zette de toon voor zijn opvolgers

Emmely zet wekelijks de beste drummers van de wereld op een voetstuk in Het Oor Wil Ook Wat. Deze week is dat niemand minder dan Dave Krusen.

Dave was Pearl Jams eerste drummer en de man die drumde in het meesterwerk Ten. Hij was 25 jaar toen hij in 1990 bij de band gevraagd werd. Het verschijnen van Ten zorgde ervoor dat Pearl Jam in no- time larger than live werd.

Alcoholverslaving

Lang duurde Krusens loopbaan bij Pearl Jam helaas niet. Hij werd namelijk uit de band gezet voordat het album goed en wel gereleased was. Dave worstelde met een pittige alcoholverslaving, waardoor hij als bandlid onbetrouwbaar geworden was. Maar hij stond mooi wel op een van de beste albums ooit. Een album dat in ieder belangrijk muzieklijstje genoemd wordt, met hoe verkoopcijfers en hits als Alive, Even Flow en Jeremy.

De toon is gezet

Krusen slagwerk is herkenbaar. Het is stevig, het is helder, intens en toch verfijnd. Dave Krusen had een bijzondere, synergetische samenwerking met gitaristen Gossard en Ament. Hij speelde lekker stevig en daarmee zette hij misschien wel de toon voor al zijn drumopvolgers. En dat zijn er nogal wat: Matt Chamberlain, Dave Abbruzzese, Jack Irons en Matt Cameron.

Candlebox

Halverwege de jaren negentig kickte Dave af en werd later drummer van de band Candlebox. Het gaat goed met hem. Zijn alcoholverslaving lijkt hij onder de knie te hebben, hij oogt fris en gefocust en hij speelt er weer dik op los. In 2017 speelde hij zelfs weer een keertje mee met Pearl Jam.

Luister hieronder naar Dave Krusen:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag van 10.00 tot 12.00 uur op NPO Radio 2.

​Foto omslag: still YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie