Programma

Hoe wordt de houdbaarheidsdatum van voedsel bepaald?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe wordt de houdbaarheidsdatum van voedsel bepaald?

Half Nederland heeft vanwege de coronacrisis zijn huis vol staan met blikken bonen, tomatensaus en ravioli. Maar hoe lang kun je dit voedsel nou eigenlijk écht bewaren? Bureau de Wilt gaat op zoek naar het antwoord.

Jaap Seidell is hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en weet wel raad met Emmely's vraag. Hij vertelt dat een fabrikant twee manieren hanteert om een houdbaarheidsdatum te bepalen. Allereerst wordt de datum van zogenoemde 'droge producten' die niet kunnen beschimmelen, zoals koekjes en pasta, bepaald door de fabrikant zelf. Het heeft dan niet te maken met de voedselveiligheid, maar met het uiterlijk en de smaak. "De fabrikant beslist wanneer hij vindt dat een product er niet meer verkoopbaar uit ziet. Bijvoorbeeld chocola die wat wit is uitgeslagen, of slappe koekjes", legt Jaap uit.

Bacteriën

De houdbaarheidsdatum van voedsel dat wel kan bederven wordt bepaald aan de hand van laboratorisch onderzoek. "Er wordt gebruik gemaakt van een 'challenge test'. Een levensmiddel wordt besmet met een bacterie en dan bewaard. De datum wordt bepaald wanneer de hoeveelheid bacterieën zo hoog is, dat het product niet meer veilig is", vertelt Jaap. Bij dergelijke producten is het ook belangrijk om zelf goed te beoordelen of iets wel of niet goed is. "Gebruik je neus! Heel veel voedselverspilling is te wijten aan het feit dat de houdbaarheidsdatum is verstreken, maar een product kan soms nog prima worden geconsumeerd."

Benieuwd naar het hele interview? Beluister het hieronder:

Hoe wordt de houdbaarheidsdatum van voedsel bepaald?

Bureau De Wilt

Bureau De Wilt met Emmely de Wilt hoor je iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie