Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Annie Lennox

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Annie Lennox

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar is het nu tijd voor De Gouden Strot. Deze week eren we niemand minder dan de helft van Eurythmics: zangeres Annie Lennox!

Annie Lennox, geboren in het Schotse Aberdeen in 1954, werd al eens 'The Greatest White Soul Singer Alive' genoemd. En dat is niet zo gek, want als klein meisje is ze helemaal weg van Motown. Ze wil verder met muziek en bemachtigt een plek op de Royal Academy of Music in Londen. Dit is een periode waarin ze onzeker is over haar eigen talenten en niet weet welke kant ze muzikaal gezien op moet.

Studio in een slaapkamer

Na haar studie brengt de muziek niet bepaald genoeg brood op de plank. Ze moet aan de bak in de bediening en staat biertjes te tappen in de kroeg. In 1973 ontmoet ze haar muzikale handlanger Dave Stewart. Ze zitten samen in de band The Tourist en hebben redelijk succes. Begin jaren 80 gaan zij en Dave samen verder als Eurythmics. Ze bouwen een geïmproviseerde studio in een slaapkamer, waar ze met een synthesizer en drumcomputer gaan zitten aanklooien. Dan krijgt Annie het even zwaar. Dave overtuigt haar te blijven en komt vervolgens met de fameuze intro van Sweet Dreams (Are Made Of This) op de proppen. Het wordt meteen een klassieker en het maakt ze een van de heetste acts van de jaren 80.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ongelofelijk veelzijdig

Hun carrière zit in de lift en de hits stromen binnen. Dave is de muzikale mastermind en Annie heeft de stem. Je hoort de soul in haar stem, maar ze kan ook klinken als een operazangeres. Ze heeft een waanzinnig bereik en is ongelofelijk veelzijdig. Maar ze is bovenal iemand van wie je gelooft wat ze zegt, als ze zingt. En dat kunnen er niet veel. Annie Lennox: welkom in de Gouden Strot!

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangeres in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie