Programma

John & Yoko

  1. Nieuwschevron right
  2. John & Yoko

Grote romances spreken altijd tot de verbeelding: Romeo en Julia, Tristan en Isolde, maar uiteraard ook John en Yoko. Hun liefdesverhaal in 9 foto's.

Eerste ontmoeting

De eerste ontmoeting tussen John Lennon en Yoko Ono is eigenlijk niet zo romantisch als je misschien zou denken, gezien hun geschiedenis. De Beatle ontmoet de Japanse kunstenares tijdens haar expositie Unfinished Paintings And Objects. Lennon wil deelnemen aan een interactief kunstwerk, maar Ono weigert omdat de expositie pas een dag later opent.

John Lennon, Yoko Ono

Wie? Nooit van gehoord!

Tijdens die bewuste eerste kennismaking op 9 november 1966 zou Yoko tegen haar manager hebben gezegd dat ze nog nooit van The Beatles heeft gehoord. Pas twee jaar later komen John en Yoko elkaar opnieuw tegen en worden in korte tijd hopeloos verliefd op elkaar.

John Lennon, Yoko Ono

McCartney ziet het anders

Volgens collega-Beatle Paul McCartney kwam de ontmoeting tussen zijn songschrijfmaatje John en Yoko op een andere manier tot stand: McCartney zou Yoko eind 1965 aan John hebben voorgesteld toen ze op zoek was naar een songtekst voor het boek Notations, waar aan ze meewerkte.

John Lennon, Paul McCartney, Yoko Ono, Linda McCartney.jpg

Omstreden

De relatie tussen John en Yoko is al vanaf begin af aan omstreden. John is nog getrouwd met zijn eerste vrouw Cynthia Powell op het moment dat Yoko zwanger is (de zwangerschap resulteert in een miskraam) en ze wordt vaak genoemd als de voornaamste reden voor de breuk van The Beatles.

John Lennon, Yoko Ono

Stiekem op bezoek

Wanneer Lennons eerste vrouw Cynthia op vakantie is naar Griekenland, komt Yoko stiekem op bezoek. 's Nachts nemen de twee avantgardistische muziek op, die uiteindelijk wordt uitgebracht op de elpee Two Virgins. De hoes met de naaktfoto van het koppel zorgt voor veel ophef.

John Lennon, Yoko Ono

Samen op de bühne

De eerste keer dat John en Yoko samen op het podium staan, is op 11 december 1968, tijdens de opnames van de concertfilm The Rolling Stones Rock And Roll Circus. Dit in de gelegenheidsformatie The Dirty Mac, met daarin ook Eric Clapton, Keith Richards en Mitch Mitchell.

John Lennon, Yoko Ono

Make love, not war

John Lennon treedt op 20 maart 1969 in het huwelijk met Yoko Ono. Hun wittebroodsweken worden doorgebracht in het Hilton Hotel in Amsterdam, tijdens de legendarische Bed-In for Peace.

John Lennon, Yoko Ono

Ex-Beatle als huisvader

In 1975 raakt Yoko opnieuw zwanger van John, nadat ze drie miskramen heeft gehad. Yoko wil de zwangerschap aanvankelijk afbreken, maar ze besluit het kind te houden wanneer John belooft een huisvader te worden. Het jongetje wordt in oktober van dat jaar geboren en heet Sean.

John Lennon, Yoko Ono, Sean Lennon

Doorstart

Na een radiostilte van vijf jaar, keren John en Yoko terug met het album Double Fantasy, waarvan '(Just Like) Starting Over' de eerste single is. Drie weken later wordt John voor zijn woning in New York City vermoord door Mark Chapman.

John Lennon, Yoko Ono

Ster advertentie
Ster advertentie