Programma

John Frusciante schrijft nieuwe muziek met Red Hot Chili Peppers

  1. Nieuwschevron right
  2. John Frusciante schrijft nieuwe muziek met Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers zijn bezig met nieuw werk. Dat verklapt gitarist John Frusciante in een interview met het Australische radiostation Double J.

In het interview met Double J meldt Frusciante dat de band voor corona druk was met repeteren. Hij vertelt: "Toen begon de quarantaine en stopten we een aantal maanden, maar nu zijn we weer bezig. Zolang je maar voorzichtig bent en de mensen met wie je werkt vertrouwt. We gaan door met wat we doen en we schrijven nieuwe muziek."

Wat kunnen we verwachten?

Frusciante's solo-project Maya kwam 23 oktober uit en dit album heeft een flink andere stijl dan we gewend zijn van Red Hot Chili Peppers. Ondanks dat benadrukt de gitarist dat de nieuwe muziek van de band niet dezelfde kant op zal gaan. "Er zullen geen rave-synths komen in de muziek van Red Hot Chili Peppers." Hij gelooft dat het cliché zou worden als hij de rock van de Peppers zou laten beïnvloeden door de hardcore-geïnspireerde muziek die hij zelf uitbrengt.

Frusciante vertelt verder: "Wat ik spannend vond toen ik bij de band begon, en eigenlijk nog steeds, is om te kijken wat ik met een gitaar kan. Het was gewoon het idee van: 'Hoeveel verschillende werelden kan ik uit die gitaar trekken?'. Op andere platen gebruikte ik meerdere gitaren en tot nu toe heb ik alles met één gitaar opgenomen om het instrument op zoveel mogelijk verschillende manieren te laten spreken. Het is een soort muzikale uitdaging." Ook heeft Frusciante veel samengewerkt met en geleerd van drummer Chad Smith. Frusciante: "Ik ben nu op mijn eigen manier ook een drummer, met de break-beats en drum machines die ik in mijn eigen muziek gebruik, dus veel drums zijn gekker dan wat we eerder hebben gedaan."

Als familie

Voor Frusciante voelt het werken met de Peppers als terugkeren bij familie. "Ik voel me extreem comfortabel bij die mensen. Het was alsof er geen tijd voorbij was gegaan toen we weer begonnen met spelen." Frusciante heeft door de jaren heen ook veel van zijn medebandleden geleerd. Hij vertelt: "Ik kwam bij de band toen ik achttien was, dus ik was nog niet echt volwassen, en ik werd volwassen terwijl ik in de band zat. Ten goede of ten kwade heb ik veel van Flea en Anthony geleerd over volwassen worden." Frusciante dankt zijn medebandleden ook voor hun nuchtere instelling. "Ik denk dat Flea, Anthony en Chad goede gasten zijn om mee in een band te zitten. Ze weten echt hoe ze met beide benen op de grond moeten blijven. Gelukkig is de klik er nog en blijven we genieten van elkaars gezelschap."

Top 2000

Red Hot Chili Peppers scoren in 2019 maar liefst elf noteringen in de Top 2000. Benieuwd hoe hun nummers zich door de jaren hebben bewogen door de lijst? Bekijk dan hier de statistieken.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie