Programma
AVROTROS

Top 2000 Expositie in Beeld & Geluid: 'Mooie blik op 25 edities'

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Top 2000 Expositie in Beeld & Geluid: 'Mooie blik op 25 edities'

De 25ste editie van de NPO Radio 2 Top 2000 staat voor de deur. En zo’n mijlpaal kunnen we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Om stil te staan bij de geschiedenis én de toekomst van de lijst der lijsten, opent vandaag in Beeld & Geluid een expositie over alle voorbije edities van de Top 2000.

Jurre Bosman, Directeur Audio bij NPO schuift aan bij Annemiekes A-Lunch om te vertellen over de eenmalige expositie. "Het is voor de echte Top 2000-liefhebber natuurlijk een summum."

25 edities

Als de allereerste NPO Radio 2 Top 2000 eind jaren 90 vorm krijgt, weet niemand wat het teweeg zal brengen. "Het was een eenmalig idee van de toenmalige zenderbaas Kees Toering om het millennium af te sluiten en alle liedjes die we eigenlijk mee wilden nemen naar het nieuwe millennium een keertje te draaien", vertelt Bosman. Simpel, maar briljant. Al kon niemand in 1999 raden tot welk fenomeen die lijst zou uitgroeien. "En dat hoor je ook wel terug. Op de tentoonstelling kun je de eerste aankondiging of het begin van de allereerste Top 2000 horen en ze hebben nog geen idee waar ze aan beginnen."

Om die eerste jaargang en alle andere herinneringen uit de 25 edities die volgen in leven te houden, wordt er dit jaar iets nieuws geïntroduceerd in het Hilversumse Beeld & Geluid. Naast het welbekende café kun je ook de Top 2000 Expositie bezoeken. Hoe zag die allereerste lijst eruit? En het stemformulier? Hoofdconservator Fred Willems heeft het allemaal uitgezocht. "Hij heeft eigenlijk allerlei spullen opgeduikeld onder stoffige bureaus, in diepe archiefkasten", vertelt Bosman. "Dat hebben we bij elkaar gebracht. En dat geeft een heel mooi overzicht van die 25 edities."

Van lijsten tot smokkelwaar

"Er is zoveel te vertellen over die malle lijst", zegt Annemieke. En dat kan de Directeur Audio alleen maar beamen. In de expositie vind je dan ook van alles terug: foto’s van alle postzakken die binnenkwamen, het jasje dat Bart Arens tijdens een van zijn beroemde openingen droeg en de Gouden Roos, een van de belangrijkste prijzen voor Europese radio- en televisieprogramma's. "Ik heb hem ooit met Gijs Staverman opgehaald in Londen en langs de douane gesmokkeld", biecht Bosman op.

Verder vind je er natuurlijk alle Top 2000 lijsten van de afgelopen 25 edities en nog veel meer snuisterijen, merchandise en bijzondere fragmenten. Ben jij ook nieuwsgierig geworden? De Top 2000 Expositie is te bezoeken van 19 t/m 31 december in Beeld & Geluid.

Het hele fragment met Jurre Bosman luister je hieronder terug:

Video niet beschikbaar

De NPO Radio 2 Top 2000

De beste, leukste en mooiste liedjes ooit hoor je van 25 t/m 31 december in de Top 2000! Je volgt de lijst der lijsten via radio, tv en online.

KLIK HIER OM DE LIJST VAN 2023 TE BEKIJKEN

Ster advertentie
Ster advertentie