Programma

Kantoortuin veroorzaakt veel ziekteverzuim

  1. Nieuwschevron right
  2. Kantoortuin veroorzaakt veel ziekteverzuim

Het werken in kantoortuinen leidt tot meer ziekteverzuim. Dat concludeert onderzoeksprogramma De Monitor. Gijs Staverman belt met presentator Teun van de Keuken.

Een kantoortuin is een open werkplek waar minstens acht werknemers bij elkaar zitten. Veel bedrijven hebben te weinig aparte ruimtes waar personeel zich terug kan trekken. Dat is niet goed voor de medewerker, want dit kan leiden tot concentratieproblemen en zelfs burn-outs. "Van de ondervraagde bedrijfsartsen vindt bijna 60 procent dat de kantoortuinen moeten worden afgeschaft. Het ziekteverzuim kan dalen als werknemers met minder mensen in een ruimte zitten", vertelt Teun.

Creatieve sappen

Gijs vraagt zich af waarom de kantoortuin dan in eerste instantie werd geïntroduceerd. "Werkgevers denken dat wanneer ze mensen bij elkaar zetten, ze lekker met elkaar gaan communiceren en creatief worden. Maar mensen hoeven niet altijd samen te zijn." Volgens Teun is het een beter idee om tijden in te plannen om te sparren en de creatieve sappen te laten vloeien. "Mensen moeten zich ook kunnen concentreren op hun eigen werk en zelfstandig aan de slag."

Oplossingen

"Een combinatie van plekken waar je samen kan zitten en plekken waar je voor jezelf kan werken zou ideaal zijn", concludeert Teun. Bovenal is het belangrijk dat werkgevers het personeel de kans geeft hun zegje te laten doen: "Bazen denken al snel dat de creativiteit wel komt als ze personeel bij elkaar zetten, maar ze moeten meer aan de werknemers denken en vragen wat hen helpt om beter te presteren."

Benieuwd naar het hele interview? Beluister hieronder:

Teun van de Keuken wil wanden plaatsen tegen verzuim

Gijs 2.0

Je hoort Gijs elke werkdag van 12.00 tot 14.00 uur met Gijs 2.0 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie