Programma

Jimmy Page leert 'Kashmir' aan The Edge en Jack White

  1. Nieuwschevron right
  2. Jimmy Page leert 'Kashmir' aan The Edge en Jack White

Een opvallend tafereel: The Edge en Jack White die bewonderend kijken naar Jimmy Page die hen laat zien hoe hij 'Kashmir' speelt.

In 2008 weten de documentairemakers van It Might Get Loud een erg bijzonder gezelschap bij elkaar te krijgen. Jimmy Page, The Edge en Jack White komen namelijk samen om de bekende riffs van elkaar te laten horen, en om elkaar te vertellen over het ontstaan ervan. Hierdoor krijg je een opvallend schouwspel waarbij de jonge Jack White zijn 'Seven Nation Army' van The White Stripes leert aan rocklegende Jimmy Page, of waarbij The Edge 'I Will Follow' van U2 uitlegt aan White en Page waarna de Led Zeppelin-gitarist er zijn eigen draai aan geeft.

DADGAD

In deze documentaire dus genoeg materiaal voor wel tien goede verhalen, maar het toppunt was toch het moment dat Jimmy Page 'Kashmir' leert aan Jack White en The Edge. "Dit is één van de nummers die mij het meest intrigeerde. Waar kwam dat vandaan?', vraagt The Edge. Jimmy Page geeft aan dat het te maken heeft met de stemming van de gitaar: "Ik was wat rond aan het spelen met de tuning die ik best vaak gebruikte. Ik noem het D-A-D-G-A-D. Het is heel erg vergelijkbaar met de stemming van een sitar."

'Draai het eens om'

Het bijzondere gitaardeel van 'Kashmir' werd niet speciaal voor dit nummer geschreven. Eerder zat het namelijk in de plaat 'Swan Song' van Page. "Dat zat aan het einde van het nummer. Op een bepaald moment waren we bezig voor een album met Led Zeppelin en alleen John Bonham (de toenmalige drummer van de band) was aanwezig. Hij zei: 'Draai dat deel eens om'. En toen kwam dit ​eruit", vertelt Page.

Bekijk het hele fragment hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: Schermafbeelding YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie