Programma

Eagles-drummer Don Henley drumt in dienst van zijn liedjes en niet in dienst van zichzelf

  1. Nieuwschevron right
  2. Eagles-drummer Don Henley drumt in dienst van zijn liedjes en niet in dienst van zichzelf

In het Gouden Trommelvlies zet Emmely elke week een legendarische drummer in het zonnetje. Deze week is dat Don Henley, de drummer én zanger van The Eagles.

We kennen Henley natuurlijk van The Eagles, een van de grootste bands ooit, maar Don maakte al veel eerder muziek. Samen met een vriendje en zijn vader had hij namelijk een bandje en zijn grootste droom was om zijn eigen nummers op de radio te horen.

Zingend drummen

Helaas speelde het bandje van Don, zijn vader en zijn vriend alleen Dixieland jazz. Dat is hele oude jaren twintig jazz. En tja, daar ga je natuurlijk niet beroemd mee worden in de jaren zestig. Ze hadden dus een zanger nodig en Don Henley leerde zichzelf zingen en drummen tegelijk. Zijn carrière begint pas echt als Glenn Frey hem in 1971 vraagt om ook bij Linda Ronstadt te komen spelen.

The Eagles

Tijdens de tour van Linda Ronstadt besluiten Don en Glenn al snel om een eigen band op te richten. Voilà, The Eagles zijn geboren! “Het opvallende aan de drumstijl van Don”, vertelt Emmely, “is dat hij eigenlijk heel onopvallend drumt. Hij beslaat zijn vellen in dienst van de liedjes en niet in dienst van zichzelf. Maar hij drumt altijd strak, en hij zingt altijd zuiver. En dat tegelijk.”

Dictatorschap

Don heeft wel eens gezegd dat rockbands alleen goed zijn als ze geleid worden door een welwillend dictatorschap. Bij The Eagles heten die dictators Don Henley en Glenn Frey, de twee liedjesschrijvers. “En die liedjes zijn zó goed”, zegt Emmely. “Het lijkt gewoon alsof ze er altijd al geweest zijn. Bijna allemaal geschreven door het geniale dictatorschap van Glenn Frey en Don Henley. De Amerikaanse versie van John Lennon en Paul McCartney.”

Beluister het fragment hieronder:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag van 10.00 tot 12.00 uur op NPO Radio 2.

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie