Programma

De Vogeltjesdans van De Electronica's komt oorspronkelijk uit Zwitserland

  1. Nieuwschevron right
  2. De Vogeltjesdans van De Electronica's komt oorspronkelijk uit Zwitserland

Iedereen kent wel de aanstekelijke melodie en het bijbehorende dansje van De Vogeltjesdans van De Electronica's. Maar het origineel is in de Zwitserse Alpen ontstaan.

In Nederland is de meest bekende versie van De Vogeltjesdans van de accordeonisten De Electronica's, maar dit is niet het origineel. In de nieuwste Top 2000 a gogo reizen we af naar Zwitserland om achter het ontstaan van het nummer te komen.

Ontelbaar veel versies

De Zwitserse muzikant Werner Thomas is verantwoordelijk voor de wereldberoemde melodie van De Vogeltjesdans. Zijn compositie Tchip Tchip vormt de basis voor tientallen andere variaties uit andere landen. "Toen ik Tchip Tchip schreef, had ik geen tekst", vertelt Thomas in de Top 2000 a gogo. "Nu is er een in 't Duits, het Frans, het Italiaans, het Fins, 't Deens. In vrijwel alle talen. Steeds dezelfde melodie, maar telkens met een andere tekst. Ik schrijf melodieën en iedereen mag er iets bij verdienen. Zolang de tekst maar goed is."

Toen Thomas de melodie had geschreven had hij geen idee dat het nummer zo goed zou aanslaan. Hij had niet door dat hij iets speciaals had gecomponeerd. Zijn doel was vooral om mensen op te vrolijken met zijn muziek. "Ik wilde alleen maar dat er een goede stemming ontstond. De muziek hoeft niet per se exclusief te zijn. Als de mensen 't maar naar hun zin hebben. Ik was er zelf ook altijd van overtuigd dat het een heel gewone melodie was. Dat het een succes werd, merkte ik pas in de jaren '60. In '63 had ik in een café, waar ik 't zelf ook speelde. Toen merkte ik dat er iets met de mensen gebeurde. Ze reageerden erop. Toen had je nog niet dat dansje erbij, alleen de muziek."

Dansen als een eendje

Niet alleen de melodie is erg herkenbaar, het bijbehorende dansje is net zo bekend. Heb je even een opfrisser nodig? Bekijk dan hier hoe het dansje gaat. De komische danspasjes hebben veel weg van echte vogelbewegingen. "Het idee van die bewegingen kreeg ik door m'n eenden. Ik had toen zo'n 150 eenden en 30 ganzen. Als ik in de buurt kwam van hun verblijf dan herkenden ze me meteen, omdat ik invalide ben en niet normaal loop. Dan kwamen ze allemaal waggelend en snaterend op me af."

Bekijk hier de Top 2000 a gogo over De Vogeltjesdans:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie