Programma

Het is Groundhog Day!

  1. Nieuwschevron right
  2. Het is Groundhog Day!

Het team van Ekdom In De Ochtend bracht vanochtend een eerbetoon aan de film Groundhog Day, door het eerste uur van de uitzending twee keer te herhalen.

Nog zes weken winter

Het is een even eigenaardige als geestige traditie: op de tweede dag van februari wordt in diverse steden en dorpen in Canada en de VS onder veel belangstelling een bosmarmot uit een hokje gehaald om het einde van de winter te voorspellen. Als we de fabel mogen geloven, komt de bosmarmot op 2 februari uit zijn hol en bepaalt aan de hand van zijn schaduw of het nog zes weken winter blijft. De traditie is in de achttiende eeuw overgewaaid naar de VS, toen Duitse immigranten zich vestigden in Pennsylvania, waar Groundhog Day nog erg populair is.

It's Groundhog Day!!!

Sonny & Cher

We kennen de traditie in Nederland vooral dankzij de komische film Groundhog Day uit 1993, met Bill Murray in de hoofdrol. Murray maakte de film met regisseur Harold Ramis, waarmee hij in de jaren 80 twee Ghostbusters-kaskrakers op het witte doek bracht. In de film speelt Murray een nukkige weerman die naar het dorpje Punxsutawney wordt gestuurd om verslag te doen van de Groundhog Day-festiviteiten. Hij heeft daar geen zin in, maar beleeft de feestdag elke keer opnieuw wanneer hij wakker wordt met de klanken van Sonny & Cher.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie