Programma

Zo werd KISS weer relevant zonder hun make-up

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo werd KISS weer relevant zonder hun make-up

Op 11 oktober 1983 speelde KISS een optreden waar ze voor het eerst hun maskers lieten vallen. Dit was het begin van een nieuwe succesvolle tijd voor de band.

Dit optreden was echter niet helemaal de eerste keer dat de mannen van KISS hun gezichten lieten zien. De band kondigde namelijk een week of drie eerder al aan tijdens een interview op MTV (zonder make-up) dat ze hun echte gezichten zouden gaan laten zien tijdens optredens.

Maskers laten vallen

Bijna de gehele jaren '70 hebben de opvallende frontmannen met hun make-up-maskers op het podium gestaan. In 1983 besloten Paul Stanley en Gene Simmons dat het tijd werd om iets te veranderen aan het uiterlijk van de band. De twee waren op dat moment de enige oprichters die nog deel uitmaakten van de band, nadat Peter Criss de band had verlaten in 1980. Rond deze tijd nam de populariteit van de band flink af, waardoor Paul en Gene een radicale verandering doorvoerden.

In 1983 brak het tijdperk aan waarin KISS zonder makeup zou gaan spelen. Met deze verandering zorgde de band ervoor dat ze direct weer in de spotlights kwamen te staan, en hun album Lick it Up werd hierdoor zeer goed verkocht. Dit was het eerste album van KISS in vier jaar dat platina behaalde.

Ongemak Gene Simmons

Uiteindelijk werden niet alle problemen opgelost door deze verandering. Gitarist Vinnie Vincent kon niet goed overweg met Simmons en Stanley en verliet de band na hun Lick It Up-tour in '84. Uiteindelijk bleek ook dat Gene Simmons zich niet helemaal op zijn gemak voelde zonder zijn masker. Dit schrijft Simmons in zijn boek Kiss and Make-Up: "Tijdens die jaren werd het Stanleys band. Hij voelde zich er gemakkelijk bij, omdat hij hetzelfde op het podium was als achter de schermen. Ik probeerde mijn plek in de spotlights te heroveren door allerlei gekke kleding aan te trekken, maar hierdoor zag ik er uit als een football-speler in een tutu."

Merchandise

De jaren hierna bleef de band toch zonder make-up optreden. Pas in 1995 besloot KISS tijdens een reünie om zich weer in hun oude outfits te hijsen. Dit had ook marketingtechnisch een groot voordeel voor de band. KISS focuste zich hierna namelijk grotendeels op merchandise. KISS-dekbedden, KISS-poppen, KISS-petjes en zelfs tafeltennistafels en een doodskist, je kon het zo gek niet bedenken of het was te koop. Op deze manier werd KISS een van de meest winstgevende bands aller tijden. Toch mogen we ook hun muzikale kwaliteiten niet onderschatten. Bekijk het eerste optreden zonder make-up hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie