Programma

Iron Maidens grootste hit een ballad?

  1. Nieuwschevron right
  2. Iron Maidens grootste hit een ballad?

Wie denkt aan Iron Maiden, denkt aan jankende snoeiharde gitaarriffs en bulderende drums, maar hun grootste hit is bedoeld als een ballade.

De grootste hit

De Britse heavy-metalband Iron Maiden treedt deze week op in de Gelredome. Maandag landde Ed Force One, de eigen Boeing van de metalheads, op Schiphol en woensdagavond laat Iron Maiden zijn meest geliefde nummers horen in Arnhem. Één van de populairste nummers van Iron Maiden is het even stevige als aanstekelijke 'Can I Play With Madness', dat in het voorjaar van 1988 de grootste hit van de band wordt.

Ruzie

Het zal veel liefhebbers verbazen dat deze heavy-metalklassieker oorspronkelijk als een kleine, ingetogen ballad bedoeld is. Daar gaat nog het één en ander aan vooraf. De spanningen binnen de band lopen hoog op tijdens de opnames van het zeer succesvolle album Somewhere In Time uit 1986. In Nederland is die elpee goed voor de eerste top 10-hit voor Iron Maiden, 'Wasted Years'. Na een tournee in 1986 en 1987 leggen de bandleden hun geschillen bij en alle neuzen staan dezelfde kant voor het zevende album.

Conceptalbum

Alhoewel, bijna alle neuzen. Songwriter en bassist Steve Harris vertelt aan zanger Bruce Dickinson zijn idee voor de nieuwe plaat: een conceptalbum gebaseerd op het zojuist verschenen boek Seventh Son van Orson Scott Card. Het album gaat Seventh Son Of The Seventh Son heten. Harris en Dickinson hebben volop ideeën en dan komt gitarist Adrian Smith aanzetten met het nieuwe liedje 'On The Wings Of Eagles'. Leuk, maar niet wat de collega's van Smith in gedachten hebben.

Géén MTV-ballad

Als vaandeldrager van de Britse heavy-metal heeft Iron Maiden er weinig trek in om een ballad op te nemen. Dat is meer iets voor de rockbands die je op MTV ziet, zoals Bon Jovi, Heart en Poison. Dickinson en Harris nemen de melodie van 'On The Wings Of Eagles', zetten er die kenmerkende Iron Maiden-gitaarsound onder en herschrijven de tekst zodat het aansluit bij het hoofdkarakter van het nieuwe conceptalbum. Het resultaat is 'Can I Play With Madness', nummer 208 in de Top 2000.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Visioenen

De tekst van 'Can I Play With Madness' beschrijft hoe de mythologische zevende zoon uit een lijn van zevende zonen lijdt aan angstaanjagende visioenen. Hij vraagt aan een ziener om in zijn kristallen bol te kijken en om hem zijn toekomst te vertellen. De oude man bedriegt hem en vertelt hem uiteindelijk dat zijn 'ziel zal branden in een meer van vlammen'. Gezellig. In de videoclip zien we komiek Graham Chapman van Monthy Python in één van zijn laatste rollen voor zijn dood in oktober 1989.

Foto omslag: Ben Houdijk

Ster advertentie
Ster advertentie