Programma

Leo Blokhuis over muziekbeleid EO: 'Ik mocht geen U2 draaien'

  1. Nieuwschevron right
  2. Leo Blokhuis over muziekbeleid EO: 'Ik mocht geen U2 draaien'

In deze vijfde aflevering kijkt Rogier naar de worstelingen met popmuziek van zijn werkgever; de EO.

Als er ergens namelijk veel is gepraat over geloof en popmuziek dan is het wel op de afdeling radio van de EO. Er was zelfs een heus muziekbeleid, want lang niet alles mocht gedraaid worden.

Instrumentale muziek

De EO beperkte zich in de begin jaren vooral tot kerkelijke muziek en instrumentale muziek. Presentator Tom Herlaar weet nog goed dat hij voor het eerst Elton John draaide. "Ik dacht ik ga Elton John draaien met Song For Guy. Ik was nog niet eens de studio uit of ik moest mij melden bij hoofd muziek Arie Pronk. Ik had dus inderdaad voor het eerst op Hilversum 3 een plaat gedraaid waarin gezongen werd. Ik had per ongeluk geschiedenis geschreven."

Muziekbeleid

Oud hoofd muziek Hans Le Poole vertelt wat er zo ongeveer in het muziekbeleid stond. "Ik ben in 1970 bij de EO terechtgekomen en daar kwam een soort vakantieplek vrij. Ik ben daarna vrij snel naar de muziekafdeling gehaald", vertelt Le Poole. Voor zijn carrière heeft hij bij een beatband gezeten, maar wanneer hij bij de EO begint kon hij niet veel met zijn muzikale achtergrond. "Ik kwam bij de EO binnen die in mijn beleving wel erg strak was." Wat stond er precies in het muziekbeleid van de EO?

Ook gaat Rogier in gesprek met Leo Blokhuis die ooit zijn radiocarrière begon bij de EO. Hij vertelt waarom hij in de jaren tachtig geen U2 mocht draaien. En dan was er nog iets... Omkeermuziek. Als je bepaalde platen achterstevoren draaide zou je duistere dingen horen.

Aflevering 5 - Het muziekbeleid van de EO - Rock My Soul

Rock My Soul

In de podcast Rock My Soul onderzoekt Rogier Pelgrim de haat-liefdeverhouding tussen geloof en popmuziek. In christelijke kringen werd Rock & Roll nogal eens met de duivel geassocieerd. Hoe komt dat toch? Tegelijkertijd zijn er eigenlijk best veel hits die over God gaan? Hoe zit dat dan?

Check meer podcasts op nporadio2.nl/podcasts

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie