Programma

Radiohead zet gehele repertoire op YouTube

  1. Nieuwschevron right
  2. Radiohead zet gehele repertoire op YouTube

De band onder leiding van Thom Yorke heeft hun volledige repertoire online gezet op YouTube. Van debuutalbum Pablo Honey uit 1993 tot hun meest recent uitgebrachte album A Moon Shaped Pool uit 2016.

Als Radiohead hun relatie met streamingdiensten op Facebook zou moeten aangeven, zou dat 'het is ingewikkeld' zijn. In 2013 haalde de band uit protest een gedeelte van hun muziek van Spotify af. "Meer dan deze kleine betekenisloze opstand kunnen we niet doen. Iemand moet er iets van zeggen. Het is slecht voor nieuwe muziek", aldus Radiohead-producer Nigel Godrich op Twitter.

Terug op de streamingdiensten

In 2017 stond echter al het materiaal van de band weer live, maar dat wil niet zeggen dat zanger Thom Yorke het daarmee eens is. In een interview met NME laat hij weten: “Ik heb het gevoel dat wij als muzikanten moeten vechten tegen Spotify. Er is nog een klein beetje over van de oude muziekindustrie, en als dat weg is, wat blijft er dan over? We moeten nog maar zien wat er gebeurt en hoe de technologie zich ontwikkelt. Ik ben het er gewoon niet mee eens."

Volledige repertoire op YouTube

Het komt voor veel fans dan misschien ook als verrassing dat de band hun volledige repertoire op YouTube heeft gezet. De band gaat hiermee tegen hun eigen principes in. Toch heeft de band er een goede reden voor. Vorige week werd namelijk bekendgemaakt dat naast streamingdiensten als Tidal, Spotify en Apple Music voortaan ook audio- en videodata van YouTube mee wordt genomen in de berekeningen voor de Billboard Album 200.

Radiohead heeft alle albums in afspeellijsten gezet, die op hun YouTube-kanaal terug zijn te vinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TOP 2000

Check nu op staatieindetop2000.nl of jouw favoriete platen dit jaar in de Top 2000 staan. Op vrijdag 20 december onthullen we de complete lijst met noteringen. De uitzending van de Top 2000 begint op 25 december om 08.00 uur.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie