Programma

Rusland ziet af van deelname aan Songfestival

  1. Nieuwschevron right
  2. Rusland ziet af van deelname aan Songfestival

Rusland heeft zich teruggetrokken van deelname aan het Eurovisie Songfestival, omdat de Russische inzending gastland Oekraïne niet in mag.

Overtreding van de wet

Ondanks inspanningen van de organiserende partij van het Eurovisie Songfestival, de EBU, mag de Russische deelneemster Joelia Samojlova niet optreden op de 62e editie van het jaarlijkse liedjesfestijn in Kiev. De gehandicapte zangeres zou in 2015 hebben opgetreden in de door Rusland geannexeerde Krim-regio en niet via een door Oekraïne erkende grenspost het gebied hebben betreden. Daarmee is ze in overtreding van de wet in de voormalige Sovjetstaat.

Geen satellietverbinding

De Russische staatstelevisie ВГТРК heeft uit protest besloten het Songfestival niet uit te zenden en ziet daarmee, voor het eerst, af van deelname van de in Rusland zeer populaire competitie. Eerder bood de EBU (European Broadcasting Union) aan om Samojlova's optreden via een satellietverbinding vanuit Moskou te laten zien, maar de Russen gingen daar niet mee akkoord. "Wij vinden het voorstel van deelname op afstand vreemd en we wijzen het af", zei een woordvoerder van de Russische delegatie over de kwestie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De kansen voor OG3NE

Rusland heeft al aangegeven dat zangeres Joelia Samojlova in 2018 als nog mee zal doen aan het Eurovisie Songfestival, ongeacht wie het het gastland wordt. Het afhaken van Rusland vergroot mogelijk de kansen van de Nederlandse inzending op het Songfestival. Samojlova behoorde dit jaar tot één van de grote favorieten en zij zou in dezelfde halve finale deelnemen als OG3NE. Daardoor is een finaleplek voor het trio waarschijnlijker. Daarnaast krijgt Rusland jaarlijks veel punten van buurlanden, die nu dus naar andere landen gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie