Programma

Heibel om Russische songfestivalinzending

  1. Nieuwschevron right
  2. Heibel om Russische songfestivalinzending

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur en dus ook de nodige controverses. De spanningen tussen Rusland en gastland Oekraïne lopen hoog op.

Satellietverbinding

Als het aan de organisatie van het Eurovisie Songfestival in Kiev ligt, mag de Russische deelneemster Joelia Samojlova niet optreden bij de 62e editie van het jaarlijkse liedjesfestijn. De gehandicapte zangeres zou twee jaar geleden het door Rusland bezette Krimgebied bezocht hebben en is dus niet welkom in Oekraïne. Omdat uitsluiting van deelname geen optie is, had de organiserende partij in Kiev een oplossing bedacht: Joelia Samojlova mag optreden via een satellietverbinding, maar niet lijfelijk aanwezig zijn.

Aanbod van tafel geveegd

De Russische staatstelevisie, ВГТРК, die Samojlova afvaardigt, veegt het aanbod resoluut van tafel. "Wij vinden het voorstel van deelname op afstand vreemd en we wijzen het af", aldus een woordvoerder van de Russische delegatie. "Het gaat volledig in tegen de aard van het evenement." De slogan van het Eurovisie Songfestival dit jaar is 'Celebrate diversity'. Het internationale Eurovisie-comité hoopt dat Oekraïne een passende oplossing vindt. De liedjeswedstrijd is in 1956 gestart om Europa te verenigen na de Tweede Oorlog.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verhoudingen op scherp

Sinds de annexatie van de Krim, drie jaar geleden, zijn de verhoudingen tussen Rusland en buurland Oekraïne op scherp gezet. Dat was al merkbaar tijdens eerdere edities van het Eurovisie Songfestival, bijvoorbeeld toen de Russische zangeres Polina Gagarina in 2015 telkens werd uitgejouwd toen zij twaalf punten ontving van voormalige Sovjetlanden. De winst van de Oekraïense Jamala vorig jaar, met een lied over de wreedheden van het Rode Leger in de Tweede Oorlog, maakten de sfeer tussen beide landen er niet beter op.

meer conflicten

Rusland en Oekraïne zijn niet de enige landen op het Eurovisie Songfestival die niet met elkaar door één deur kunnen. Azerbeidzjan en Armenië staan elkaar al jaren naar het leven op het vreedzame liedjesfestival. Officieel is er sinds 1994 een wapenstilstand tussen de landen na een bloedige oorlog, maar de laatste jaren alleen al zijn er honderden doden gevallen in de zwaarbewaakte grensstreek tussen de landen. Marokko zou al sinds de jaren 70 mee willen doen aan het Songfestival, maar alleen als Israël uit de competitie stapt.

Ster advertentie
Ster advertentie