Programma
BNNVARA

Waarom Mia van Gorki hét alternatieve volkslied van Vlaanderen is

foto: StampMedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Mia van Gorki hét alternatieve volkslied van Vlaanderen is

Op 29 november 2014 werd België opgeschrikt door de plotselinge dood van hun grootste muzikale idolen. Luc de Vos, zanger van de band Gorki, overleed ten gevolge van acuut orgaanfalen. Giel belde met Leon Verdonschot, de schrijver van de biografie over de zanger.

"De stem van dé nationale nieuwslezeres van Vlaanderen, Martine Tangen, brak toen ze het nieuws bracht," vertelt Leon. "Luc was heel groot in Vlaanderen, en ik denk dat Mia nog wel groter was dan Luc. Het was een soort poëzie voor het volk."

B-kantje

"Toen ik het boek over Luc schreef, kreeg ik het archief van zijn weduwe Sandra. Ik vond een lijst met een stemming van de band welke nummers op de eerste plaat moeten komen. De meerderheid stemde tegen Mia, ook Luc zelf." Het nummer stond dus op een soort reservelijst, als punknummer. Toen een langzame versie tot stand kwam, werd het op de plaat gezet. "Uiteindelijk is Mia op een B-kantje terecht gekomen van een nummer dat geflopt is. De voorgeschiedenis van het nummer kan de vuilnisbak in.

Leon vertelt nog veel meer over Luc de Vos en het nummer Mia. Beluister het hele gesprek en het nummer hieronder.

Waarom Mia van Gorki hét volkslied van België is

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Belgisch Beste

Giel is op zoek naar de beste nummers uit België. En dat kan natuurlijk gaan van Adamo tot Jacques Brel en van Stromae tot Bazart. Stem nu op jouw favorieten en luister op donderdag 25 november tussen 22:00 en 00:00 uur naar de Belgisch Beste bij Giel op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie