Programma

Directeur Bijwerkingencentrum Lareb: 'Bijwerkingen vaccins beter benoemen dan onder het tapijt vegen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Bijwerkingencentrum Lareb: 'Bijwerkingen vaccins beter benoemen dan onder het tapijt vegen'

Coronavaccins en mogelijke bijwerkingen. Er is veel over te doen en ook wel logisch. Volgens Agnes Kant, directeur van het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb is het beter om alle informatie over de mogelijk bijwerkingen onder een vergrootglas te houden dan het onder het tapijt te vegen.

Dat zegt ze in de nieuwste aflevering van de podcast Op z'n Kop! met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman. Als directeur van Lareb weet ze natuurlijk alles van mogelijke bijwerkingen van de coronavaccins: maar liefst 100.000 meldingen zijn er in totaal al geweest.

Onduidelijkheid

Dat er onduidelijkheid is over de langetermijneffecten van de coronavaccins is logisch: dat geldt namelijk voor elk geneesmiddel, zeker bij geneesmiddelen die constant geslikt moeten worden. "Bij een vaccin ligt dat wel minder voor de hand, dat wordt gegeven en de meeste bijwerken treden dan binnen enkele weken op, want je lichaam reageert daarop", legt Kant uit.

Waarom wordt er dan toch gevaccineerd? "Omdat wij als maatschappij belang hebben dat iedereen zo snel mogelijk gevaccineerd wordt." Toch gaat ze de vaccinaties ook niet promoten: "Ik ben geen anti-vaxxer maar ik wil met open bril blijven kijken als ik een ernstige bijwerking zie. Mij wordt verweten dat ik iets teveel praat over bijwerkingen, maar dan zeg ik: liever onder een vergrootglas dan onder het tapijt vegen. Toch kunt u ook gerust zijn: als er echt overduidelijk iets mis zou zijn met de huidige coronavaccins, dan was er echt wel ingegrepen en was het nooit toegediend."

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Op z'n Kop:

#22 - OP Z'N KOP! met Agnes Kant - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: Powned

Ster advertentie
Ster advertentie