Programma

Vandaag in 2003: Johnny Cash geeft zijn laatste optreden

  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in 2003: Johnny Cash geeft zijn laatste optreden

The Man in Black gaf 18 jaar geleden zijn allerlaatste optreden. Johnny Cash zwaaide uit met nummers als I Walk The Line en Ring Of Fire.

Met de woorden “Hello, I’m Johnny Cash” kwam de grootste countryster ter wereld steevast het podium op. Op 5 juli 2003 bromt de bariton van de Amerikaan deze openingszin voor het laatst, wanneer Cash zijn afscheid van het podium neemt. Dit laatste optreden vindt plaats in de Carter Family Fold, een op country en bluegrass gericht muziekcentrum in het Amerikaanse Virginia.

Ode aan June Carter

In een set van een half uur speelt Cash nummers als Folsom Prison Blues, I Walk The Line en Ring Of Fire. Die laatste track draagt hij op aan zijn vrouw June Carter, die in mei 2003 overleed. “De geest van June Carter overschaduwt me vanavond met de liefde die ze voor mij had en de liefde die ik voor haar heb”, spreekt Cash. De zanger zelf overleed twee maanden na dit laatste optreden op 71-jarige leeftijd.

Bekijk het laatste optreden van Johnny Cash hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevangenissen

Cash’ bekendste optredens vonden plaats in Amerikaanse gevangenissen. Zijn shows in onder andere de Folsom en San Quentin Prison leverden een grote bijdrage aan het ruige imago dat de countryster in de jaren 60 had. Cash’ gesprekken met gevangenen zorgden ervoor dat hij zich tijdens de rest van zijn carrière inzette voor hervormingen van Amerikaanse gevangenissen.

Johnny Cash in de NPO Radio 2 Top 2000

In de afgelopen editie van de NPO Radio 2 Top 2000 schopte Johnny Cash het tot acht noteringen. De meeste stemmen waren er voor de Nine Inch Nails-cover Hurt, dat op de 40ste plek in de lijst stond.

Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie