Programma

Tv-debuut Foo Fighters

  1. Nieuwschevron right
  2. Tv-debuut Foo Fighters

Exact twintig jaar geleden maakte rockband Foo Fighters zijn televisiedebuut in de talkshow van David Letterman.

Introductie

De nieuwe band van voormalig Nirvana-drummer Dave Grohl wordt op 14 augustus 1995 aan televisie kijkende publiek geïntroduceerd aan de hand van 'This Is A Call', de eerste officiële single van het titelloze debuutalbum van Foo Fighters. 'This Is A Call' wordt is de VS voorafgegaan door de promotionele vinylsingle 'Exhausted', dat Grohl schrijft als demo voor Nirvana.

In zijn eentje

Dave Grohl speelt alle instrumenten op de studioversie van 'This Is A Call' zelf in. Dat doet hij begin jaren 90 ook al met het zijproject Late!, onder welke naam hij de eerste versie van het Foo Fighters-nummer 'Winnebago' opneemt. De 1995-versie van 'Winnebago' wordt de B-kant van 'This Is A Call'. In Nederland wordt de single een bescheiden hit. Het bereikt in juli 1995 de 32e plek in de Mega Top 50.

Terug bij Letterman

In feite is Foo Fighters in eerste instantie dus een soloproject van Dave Grohl, maar tijdens het optreden bij David Letterman wordt hij bijgestaan door een volledige band. Bassist Nate Mendel en gitarist Pat Smear maken nog steeds deel uit van Foo Fighters, drummer William Goldsmith wordt later vervangen door Taylor Hawkins. In 2011 keert de band terug bij Letterman om 'This Is A Call' te spelen.

Ster advertentie
Ster advertentie