Programma

John Mayer maakt torenhoge verwachtingen waar

  1. Nieuwschevron right
  2. John Mayer maakt torenhoge verwachtingen waar

De Nederlandse fans van John Mayer mogen zich gelukkig prijzen, want de zanger startte zijn Europese tournee dinsdagavond in de Ziggo Dome. En hoe!

Vrijwel onmogelijk

Het leek haast een onmogelijke klus om kaarten in de wacht te slepen voor het concert van John Mayer in Amsterdam, want de eerste show op het Europese vasteland was in no-time uitverkocht. Er werd een tweede concert in de hoofdstad aan vastgeplakt en ook daarvan gingen de toegangsbewijzen als zoete broodjes over de toonbank. Mayer maakt de torenhoge verwachtingen helemaal waar.

Veel nieuw werk

Mayers recente album The Search For Everything, waar deze tournee naar is vernoemd, is nog maar net uit, al liet de plaat lang niet zo'n verpletterende indruk achter in de verkooplijsten als zijn voorgaande albums. Live komen de recente nummers veel beter tot hun recht, zoals te horen is bij de zes liedjes die van The Search For Everything voorbij komen. Toch zijn dit niet de nummers waarin John Mayer écht schittert.

van de bovenste plank

De twee nieuwe nummers waarmee John Mayer begint, 'Moving On And Getting Over' en 'Helpless', worden nog niet door iedereen in de zaal herkend, maar daar komt gauw verandering in wanneer hij het prettig kabbelende 'Who Says' inzet. Mayers band bestaat uit sessiemuzikanten van de bovenste plank en dat hoor je. Zij weten de recente Top Song van de zanger en gitarist, 'Love On The Weekend', nét iets vetter en nét spannender te laten klinken dan op cd.

Hij schaamt zich een beetje

De bandsetting wordt afgewisseld met een akoestisch blok, waarin John Mayer bewijst dat hij niet veel meer dan zijn lijzige stemgeluid en zes snaren nodig heeft om zijn fans tot tranen te roeren. 'Dreaming With A Broken Heart' doet het goed en zo ook 'Your Body Is A Wonderland', een liedje waarvan hij bekent dat hij zich er jarenlang een beetje voor geschaamd heeft. Mayer zorgt voor publieksparticipatie met zijn tamme Tom Petty-cover 'Free Fallin''.

John Mayer Trio

Het muzikale hoogtepunt van het John Mayer-concert? Daar zullen de meningen over verdeeld zijn, maar een meer dan warme aanvulling op en afwisseling van Mayers keurige knuffelrock is het blokje met het John Mayer Trio. Bijgestaan door bassist Pino Palladino en drummer Steve Jordan laat de muzikant een kort, maar vlammend potje bluesrock in de traditie van Hendrix, Clapton en Vaughan horen. Dat smaakt naar meer.

Ziel en zaligheid

Het muzikale vakmanschap is van ongekend niveau en naar mate het concert vordert, is steeds meer te horen hoe de muzikanten (waaronder Mayer zelf) hun ziel en zaligheid in de liedjes leggen. Dit met name in de bewonderenswaardige versies van 'If I Ever Get Around To Living' en 'Slow Dancing In A Burning Room', maar ook 'Gravity' ontroert. Het concert eindigt met John Mayer achter een witte piano, waarmee hij zichzelf begeleidt op 'You're Gonna Live Forever In Me'.

Foto's: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie