Programma
BNNVARA

Knuffelcrimineel Aage M. ontsnapte op legendarische wijze en belde live in op de radio

foto: Dagblad van het Noorden
  1. Nieuwschevron right
  2. Knuffelcrimineel Aage M. ontsnapte op legendarische wijze en belde live in op de radio

Een nazischat op Schiermonnikoog, of de ontsnapping van Aage M.: geschiedenisliefhebbers en journalisten Martin Groenewold en Frank von Hebel maken de podcast 'De Nostaligsten' over fascinerende verhalen uit het noorden van ons land. Eén verhaal heeft een bijzondere link met NPO Radio 2, vertellen Martin en Frank in Spijkers met Koppen.

Van de wedstrijd FC Groningen – Atlético Madrid in 1983 tot de beginjaren van de Showbizzquiz met Ron Brandsteder en van ondergrondse gangen in Groningen tot ontgroeningen bij Vindicat met Job Cohen. Martin Groenewold en Frank von Hebel bespreken, met Colin Mooijman, allerhande onderwerpen in de podcast 'De Nostalgisten'.

In een van de afleveringen duiken ze in het mysterie rondom een nazischat op Schiermonnikoog. Leden van de SS, de SD en NSB'ers vluchtten in april 1945 naar het Waddeneiland. "Ze waren op de vlucht voor geallieerden en ze wilden via Schiermonnikoog vluchten naar Borkum (Duits Waddeneiland red.)." Geld, juwelen en andere kostbare voorwerpen werden meegenomen uit Groningen en uit noodzaak werd besloten de schatten te begraven. Om het terug te vinden maakten ze schatkaarten. Een van deze kaarten kreeg Frank in handen en ze besloten zelf op onderzoek uit te gaan.

Inbellen bij 'In de Rooie Haan'

Een ander verhaal dat de aandacht van Martin en Frank trok was het bizarre verhaal van Aage M.. "Hij werd vooral bekend om zijn kraken met de thermische lans", vertelt Frank. De Robin Hood van de Lage Landen beroofde namelijk banken, maar nooit privé eigendommen. Banken zijn immers verzekerd voor dit soort ongein. Martin vertelt over de overval van Aage in de V&D in Leeuwarden: "In twee nachten brandde hij de kluis open." Dat was tijdens de paasdagen in 1973. Toen de zuurstof voor zijn lans op was, reed hij gewoon even op en neer naar Den Haag."

Nadat hij uiteindelijk werd opgepakt, wist hij ook op bizarre wijze weer uit het huis van bewaring in Leeuwarden te ontspannen. Hij dook zelfs onder bij een hoofdagente in Rijswijk. Provocerend als hij was, liet hij vanuit het hele land uit zijn naam ansichtkaarten versturen naar Friese agenten. Als kers op de taart belde hij in bij de voorgangers van Spijkers met Koppen, In de Rooie Haan met de boodschap: 'Ik zou dus graag het gevangenispersoneel en de directie van het Huis van Bewaring graag de hartelijke groeten willen doen'.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie