Programma

Bestaat de Nederlandse taal nog over honderd jaar?

  1. Nieuwschevron right
  2. Bestaat de Nederlandse taal nog over honderd jaar?

Kinderen maken steeds meer fouten in de Nederlandse taal omdat ze veel Engelse woorden gebruiken. Evert en Jeroen van het programma WILDGROEI vroegen zich daarom af of de Nederlandse taal zijn langste tijd heeft gehad.

Door het veelvuldige gebruik van Engelse woorden weten kinderen niet meer hoe ze woorden als 'koelkast' of 'familie' moeten schrijven. Volgens Alwin Kloekhorst, docent en onderzoeker aan de Universiteit van Leiden, is het heel begrijpelijk dat kinderen de exacte spelling van sommige Nederlandse woorden niet meer weten. "Het woord 'app' wordt hetzelfde uitgesproken als 'eb' van eb en vloed", noemt hij als voorbeeld.

Verengelsen van Nederlandse taal

"Kinderen hebben het dagelijks over 'appjes', dus dat is een logische spelling voor ze", vervolgt Kloekhorst. "Ze gebruiken wat als eerste in hun hoofd opkomt." Het zou volgens de hoogleraar zomaar kunnen gebeuren dat we bepaalde woorden over tientallen jaren anders spellen. "Als je het hebt over het verengelsen van het Nederlands in het geheel: dat is niet te stoppen. Dat moet je gewoon ondergaan."

Franse leenwoorden

Kloekhorst trekt een parallel met de Franse taal, die ook duidelijke sporen heeft nagelaten in ons taalgebruik, zoals 'bureau' en 'paraplu'. "Tot aan de negentiende eeuw had het Nederlands veel Franse leenwoorden. Daar zijn mooie dingen uit voortgekomen." Hij noemt de woorden 'mama' en 'papa' als voorbeeld, die oorspronkelijk werden gebruikt aan het Franse hof. "Niemand merkt nog dat het Franse leenwoorden waren. Het verrijkt de taal."

Het gebruik van lidwoorden is ook aan het veranderen. Zijn die er nog over honderd jaar?

NPO Kennis

Meer weten over de veranderingen waar onze taal aan onderhevig is? Check dan deze special over de ontwikkeling van de Nederlandse taal op NPO Kennis.

WILDGROEI

Je hoort Evert Duipmans en Jeroen Mulder elke zondagnacht van 2.00 tot 4.00 uur met WILDGROEI op NPO Radio 2.

Foto omslag: Pixabay

Ster advertentie
Ster advertentie